Már nem kell személyes részvétel a közmeghallgatáshoz

Már nem kell személyes részvétel a közmeghallgatáshoz

A kínai CATL akkumulátor gyár ügyében tartottak közmeghallgatást Debrecenben 2023. január 19-én

Fotó: Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A közigazgatási hatósági eljárásban közmeghallgatás az érintettek személyes megjelenése nélkül is megtartható” – mondja ki a csütörtök este megjelent és a háborús veszély idején érvényes kormányrendelet, amelyet a Hvg.hu szúrt ki.

Az eljáró hatóságnak a honlapján közzé kell tennie mindazon információkat – így különösen iratokat, kép- és hangfelvételeket, internetes hivatkozásokat –, amelyek az érintettek közmeghallgatásban való részvétele szempontjából lényegesek. A közmeghallgatás eredményessége érdekében „más alkalmas eszközt – így különösen helyi műsorszóró szolgáltatást, interaktív kommunikációt lehetővé tevő információtechnikát, hirdetményi vagy közösségi felületeket – is igénybe vehet”. A beérkezett észrevételeket szintén a honlapon kell közzétenni.

A rendelet az önkormányzatokra is érvényes, a közmeghallgatás „a helyi lakosság, valamint a helyben érdekelt szervezetek képviselőinek személyes megjelenése nélkül is megtartható”. Továbbá a társasházak közgyűlésén „az érintett a jogait személyes megjelenés helyett elektronikus hírközlő eszközök igénybevételével gyakorolhatja a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott módon”.

Mint a lap írja, az nem derül ki a rendeletből, hogy a közmeghallgatásoknak mi közük van az ukrajnai háborúhoz. Az új szabály alapján azonban a hatóságok elkerülhetik az olyan viharos jeleneteket, mint például a januári debreceni közmeghallgatáson, ahol kemény hangnemben kérték számon a debreceni városvezetést és Papp László fideszes polgármestert, amiért a lakosság megkérdezése nélkül döntöttek a kínai CATL akkumulátorgyár-beruházásról. Egy másik, a kormányhivatal által összehívott fórumon pedig fizikai atrocitásra is sor került, sőt a városvezető lemondását követelték kórusban a résztvevők, lapunk erről ITT írt részletesebben.