Márki-Zay Péter: Meg kell nézni, az erőszakmentes ellenállásnak milyen formái vannak

Márki-Zay Péter: Meg kell nézni, az erőszakmentes ellenállásnak milyen formái vannak

Márki-Zay Péter a heti, facebookos bejelentkezésén (Forrás: Márki-Zay Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz ebben a rendszerben választáson gyakorlatilag leválthatatlan – többek között erről is beszélt vasárnapi esti, a közösségi oldalán közvetített élő bejelentkezésében Márki-Zay Péter. Szavai szerint formailag ugyan lehet, hogy mégis választáson lesz megbuktatva, de az „külső körülmények hatására” történik majd. 

Az ellenzék korábbi közös miniszterelnök-jelöltje a tervezett párttá alakulásuk kapcsán azt mondta, hogy eddig mindent felülírt az összefogás gondolata, de ez innentől nem elegendő. Mostantól a hitelesség, a becsület és a tisztesség a kulcs. Mint kiderült, nem a Mindenki Magyarországa Mozgalom alakul majd párttá, hanem külön hoznak létre egyet. Annak pedig nem a jobboldaliság lesz a központi eleme, hiszen az eddigi felméréseik alapján a zöld gondolat érdekli leginkább az embereket. Beszélt arról is, hogy meg kell nézni, az erőszakmentes ellenállásnak milyen formái vannak, itt például a Nyomtass te is! mozgalmat említette, valamint azt, hogy segíteni kell az ellenzéki kezdeményezéseket.

Az MMM-ben egyébként egyébként május 28-án lesz tisztújítás, többen jelentkeztek az elnöki pozícióra, Márki-Zay Péter is megméreti magát.

 

Az ellenzék kapcsán kitért arra is, hogy a Medián legfrissebb felmérése szerint a Mi Hazánk a legerősebb ellenzéki párt. Ugyanakkor szerinte Toroczkai László mozgalma nem ellenzéki párt, majd arra utalt, hogy „Kubatov irányítja a kampányát”.

A Lázár Jánossal, a térség parlamenti képviselőjével lezajlott tárgyalása kapcsán Márki-Zay Péter reményét fejezte ki, hogy a fideszes politikus a békülést komolyan gondolja. Ugyanakkor később úgy fogalmazott, valójában nem békülésről van szó, hanem Lázár János együttműködik bizonyos fejlesztési kérdésekben. Ezt azzal támasztotta alá, hogy a kormánypárti képviselőhöz köthető médiumokban továbbra is őt támadják. Márki-Zay Péter egyúttal üzent azoknak, akik kritizálták, hogy leült a fideszes politikussal tárgyalni. – Ez olyan, mintha négy évig dörömbölünk egy ajtón, majd amikor kinyitják és behívnak, azt mondjuk, hogy nem megyünk be – mondta. Itt említette, hogy amiatt is kritika célpontja lett, hogy a választás után bement a köztévébe. Szerinte ezt az az ellenzék mondja, amely „igyekszik tőle minél gyorsabban megszabadulni, de láthatóan a választóitól is”.

Az ukrajnai háborúról is beszélt a politikus és úgy fogalmazott, hogy „Putyin ebbe mindenképpen bele fog bukni”, de lehet, hogy Orbán is belebukik idővel, nemzetközi szinten mindenképpen. Az orosz elnök kapcsán arra hivatkozott, hogy a legyőzhetetlen erős hadsereg mítosza kijavíthatatlanul megsérült, ráadásul nemhogy kevesebb, de több NATO-tagország lesz.

Címkék: Márki-Zay Péter