Márki-Zay Péter: Szervezett választási csalásra készül a Fidesz

Márki-Zay Péter: Szervezett választási csalásra készül a Fidesz

Márki-Zay Péter (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyilván szervezett választási csalásra készül a Fidesz – mondta az ATV Híradójának Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje annak kapcsán, hogy az Országgyűlés megszavazta azt a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott javaslatot, ami a TASZ és a Political Capital szerint az eddigieknél is szélesebb kapukat nyithat a „voksturizmus” előtt. A „voksturizmussal” most arra készülhet a kormány, hogy a billegő körzetekbe költöztessen szavazókat, ahol a 2022-es választás el fog majd dőlni – mondta.

Szerinte most az a kérdés, hogy a Fidesz ezzel az ellenzéket is arra akarja-e kényszeríteni, hogy a szavazók nagyszámú átköltöztetésével próbáljon versenyezni a „fideszes szervezett csalással”. Márki-Zay Péter azt mondta, most az ellenzéknek erre meg kell találnia a megfelelő választ, és figyelnie kell arra, hogy a Fidesz hova telepít nagyszámú szavazót és szükséges esetben fel kell venni a versenyt „a Fidesz legaljasabb eszközeivel is”.

Hozzátette: meg fogják majd nézni a választói névjegyzéket, amihez legálisan hozzá lehet férni, egyébként pedig az ellenzéki önkormányzatoktól lesznek információik a tervezett csalásról. Arról is beszélt, hogy nem lesz könnyű dolga az ellenzéknek, hiszen a Fidesznek több hónapos előnye van, mert mire ezt a törvényt meghozták, már számos következő lépést előre megterveztek.

A Demokratikus Koalíció is a voksturizmus felpörgetésének szándékát látja a jogszabály-módosítás mögött. Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese szerdai, online sajtótájékoztatóján az MTI tudósítása szerint úgy fogalmazott: az Országgyűlés olyan jogszabályt fogadott el, ami a „gyakorlatban azt jelenti, hogy a választási csalást törvénybe iktatják”, a lakóhely ezentúl ugyanis csak egy kapcsolattartási cím lesz, nem kell ott élnie annak, aki bejelentkezik.

Az ellenzéki politikus arról beszélt, hogy 2018-ban „tucatszám jelentettek be ukránokat határmenti települések roskadozó, senki által nem lakott házaiba”, éppen ezért a DK arra készül, hogy jövőre minden eddiginél keményebb voksturizmust tapasztalnak majd. A képviselő is azt ígérte, hogy az ellenzéki pártok minden egyéni körzetben ellenőrizni fogják a választói névjegyzékben szereplők lakcímének valódiságát. A DK támogatja, hogy az ellenzék közösen forduljon az Alkotmánybírósághoz, és követelje a választási csalást lehetővé tevő jogszabály megsemmisítését – mondta Arató Gergely.

Az MSZP a választási csalás mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy szerintük az elfogadott törvény ezen túlmenően legalizálhatja például a családi otthonteremtési kedvezménnyel kapcsolatos visszaéléseket (CSOK) is, ha Varga Judit igazságügyi miniszterhez hasonlóan olyan ingatlanokra – például nyaralókra – is igénybe veszik az otthonteremtési támogatást, ahol nem életvitelszerűen élnek. Magyarán az MSZP szerint most ezzel a törvénnyel olyanokat tesznek lehetővé, amik eddig bűncselekménynek számítottak.