Másfélmillió eurós támogatást kap Budapest

Másfélmillió eurós támogatást kap Budapest

Fotó: Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Másfélmillió eurós támogatást nyert el Budapest a klímacéljai megvalósításához a Klímasemleges és intelligens városok küldetés (EU Mission) keretében kiírt pályázaton – közölte a Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya. Mint írták, Budapestet 25 európai várossal együtt válogatták be a NetZeroCities Pilot Cities programba Amszterdammal, Barcelonával és Rómával egyetemben.

A főváros célja, hogy létrehozza a Budapesti Klímaügynökséget, ami elsőként a lakosság energiahatékonysági beruházásait fogja támogatni. A működését várhatóan 2024-ben elkezdő ügynökség nem támogatások kezelésével foglalkozik majd, hanem a bankok által kihelyezhető támogatási konstrukciók kidolgozását irányítja. Céljuk, az ingatlanok mélyfelújításainak felgyorsítása, különös tekintettel a nehezebb szociális helyzetben élők támogatására. Kiemelt figyelmet fordítanának az esélyegyenlőségre, az energiaszegénység kezelésére, biztosítanák a nehezebb anyagi helyzetben lévő családok számára is a mélyfelújításokhoz szükséges forrásokhoz való hozzáférést.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a változó világgazdasági és energiapiaci környezetben, a gyakran változó és drasztikusan emelkedő energiaárak mellett a lakosság és az ingatlanpiaci szereplők számára is felértékelődik az energiahatékonyság. Ez különösen igaz Budapesten, ahol a lakásállomány jelentős része magántulajdonban és rossz állapotban van, jelentős mértékű az energiaszegénység. A lakásszektor a legnagyobb üvegházhatású gázkibocsátó, a városi kibocsátás mintegy 40 százaléka származik az otthonokból. Ennek egyik oka a szilárdtüzelés elterjedtsége, az elavult fűtési megoldások használata. A fejlesztések előtt több akadály van, például az elmúlt 10-12 évben nem voltak nagyléptékű országos fejlesztési programok és támogatások a lakások energiahatékonyságának fejlesztésére és az energiaszegénység csökkentésére. Emellett külön kiemelték, hogy a kormány „rezsicsökkentési” politikája miatt sem érezték az emberek az energiahatékonysági beruházások szükségességét és hozzátették, hogy Budapesten a kormányzat pénzügyi elvonásai és az alacsony EU-s támogatási források miatt sem tudott eddig az önkormányzat ilyen fejlesztéseket segíteni.