Meddig tematizálhatja Balog Zoltán és Magyar Péter a közbeszédet?

Meddig tematizálhatja Balog Zoltán és Magyar Péter a közbeszédet?

Balog Zoltán református püspök beszédet mond a Sárospataki Református Teológiai Akadémia ünnepségén a sárospataki református templomban 2024. február 1-jén. (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kitarthat-e a következő napokban, hetekben is közéleti turbulencia? Mennyire lehet arra hatással a pénteki tüntetés, Orbán Viktor évértékelője, illetve Magyar Péter és Balog Zoltán? Marad a nyomás a kormányon, vagy ez most áttevődik református térfélre? Politikai elemzőket kérdeztünk a sokakat lázban tartó kérdésekről.

Magyar Péter színre lépése új helyzetet teremthet a politikában – vélekedik tavalyi nagy sikerű kötetünk, A hatalom megszállottja szerzője. Stefano Bottoni szerint sokáig úgy tűnt, a rossz gazdasági helyzet és az éleződő társadalmi feszültségek ellenére Orbán és kormánya óriási előnnyel vághatnak neki a választási kampánynak. Magyar felbukkanása nem volt előre látható és modellezhető, szemben az ellenzék mozgásával. Ami pedig még fontosabb Bottoni szerint, hogy a korábbi igazságügyi miniszter volt férje fideszesként száll bele a NER-be, nem kímélve a miniszterelnök családját sem, „ami az Orbán-rendszerben főbűnnek számít”.

Bizonyítékok nélkül nem okozhat zavart

Böcskei Balázs ehhez képest önmagában kevésbé tartja elsődleges jelentőségűnek Magyar Péter eddigi szerepét. Úgy látja viszont, Varga Judit volt férje a mostani politikai- és médiatérben az ellenzék számára inkább jobb, mintha nem lenne. – A Fidesz-szavazók körében sem Magyar Péter okozza a zűrzavart, sokkal inkább az, ami az utóbbi napokban magyarpéterestül kialakult. Elsősorban az, hogy a Fidesz alapidentitásával – gyermekvédelem – szemben történt egy teljesen ellentétes és megmagyarázhatatlan lépés – mondja Böcskei. Ami pedig eddig történt, az nem elégséges szerinte egy ilyen generális, identitást meghatározó ügy magyarázatához.

Mi lehet Magyar kiállásának szavatossági ideje? Az Idea Intézet vezetője úgy látja, ha a NER-világból jött ügyvéd marad az anekdotikus Facebook-posztok szintjén, akkor ezek bár digitális elismerést hozhatnak, de különösebb zavart nem okoznak majd. Ezt láttuk szerinte Pesty László ügyében, előtte pedig Az Ördög Ügyvédje esetében is. – Ami megmentheti az ő politikai szavatosságát ebben a turbulens környezetben, ha tényszerű, dokumentum- és bizonyítékértékű új tudásokkal vagy megerősítésekkel járul hozzá a következő napok tartalomfejlesztéséhez. Akkor ez nem rátakar majd a pedofíliával kapcsolatos ügyre és hangulatra, hanem erősíti a Fidesz rendszerszintű megítélésének problematikáját – teszi hozzá Böcskei.

Még távozhat Balog

Stefano Bottoni eközben úgy gondolja, „Magyar felforgató tevékenysége attól is veszélyes a hatalom számára, mert olyan fideszes ideológiai magterületet kezd ki, mint a »család«.” Azt évtizedek óta tudjuk Bottoni szerint, hogy a magyar lakosság erősen bizalomhiányos, és kizárólag a szűkebb családig terjed a társadalmi szolidaritás. – Erre épített rendszert a Fidesz és mindenkinek előírta, mit kell érteni „család” alatt, miként kell viselkednie egy „jó magyar családnak”. Ha viszont kiderül, hogy a fideszes politikusok és táskás emberek azok, akik elsőként szegik meg az alapvető erkölcsi normákat, ez sokkal nagyobb súllyal bír közösségük számára, mint egy pénzügyi botrány vagy egy jogállami vit, mert. Magyar Péter leleplezései megkérdőjelezik a rendszer szavahihetőségét, és lehetőséget nyújtanak az ellenzéknek, hogy életjelet adjon magáról – teszi hozzá a történész.

A most a pedofíliával kapcsolatos, illetve a hasonló volumenű ügyek számára ahhoz, hogy véget érjenek, két szempont figyelembevétele szükséges – jegyzi meg Böcskei. Az egyik, hogy az üggyel kapcsolatos személyi kérdések lezáruljanak. Ne csupán beazonosítani sikerüljön az érintett kört, de azt le is szakítsák a vonatkozó értelmezési tértől. Ez jelentené az elemző szerint a személyi következmények meghozatalát. Ez két ember, Novák Katalin államfő és Varga Judit tervezett EP-listavezető esetében meg is történt, Balog Zoltán református püspök kapcsán viszont nem. Azt viszont nem tartja kizártnak, hogy az egyház még nyomást tud gyakorolni rá, távozásra bírva az ettől láthatóan vonakodó Balogot.

Ellencsapás jöhet Orbántól

Mindeközben a hét közepén hír lett abból, hogy a bicskei gyermekotthon pedofíliáért elítélt igazgatóját korábban a főváros is kitüntette. Böcskei lényegesnek tartja, hogy nemhogy zárulna az érintettek köre, ami az ügy nyugvópontra jutásához kellene, hanem folyamatosan bővül.

Az ügy elsimításának második feltétele az lenne, hogy a narratívára valamilyen ellenértelmezés szülessen válaszul. Ennek vasárnap óta viszont semmilyen nyomai nem látszanak szerinte. Jól mutatkozik ez, például, a megafonosok kommunikációjában. Most legalábbis olyan témákkal és keretekkel dolgoznak, amelyek semmilyen értelemben nem hatékonyak, „hiszen a politikai értelmezés kerete ott van, hogy a pedofília és azt eltussolók kontra ezzel szemben állók”. Akár úgy, amit már korábban láttunk: amivel a kormányt vádolják, ő azzal fogja az ellenoldalt. Ma viszont ennek semmilyen nyoma vagy lehetősége nem látszik.

Böcskei szerint jó esély van rá, hogy az évértékelőn jelenthet be Orbán Viktor jelentős dolgokat, akár intézkedéseket, amelyeket ellencsapásnak szánhatnak, és nagyon határozott cselekvő pozícióba helyezhetik a hatalomban lévőket. Mindezek érinthetik a kormányfő által bejelentett alkotmánymódosítást.