Még nincs meg a trieszti kikötő, de már tízmilliárdokba került

Még nincs meg a trieszti kikötő, de már tízmilliárdokba került

Trieszt, 2019. július 5. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Massimiliano Fedriga, az északkelet-olaszországi Friuli Venezia Giulia tartomány elnöke, Matteo Salvini olasz belügyminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Zéno D' Agostino a trieszti kikötõ vezérigazgatója (b-j) a magyar tengeri kikötõ létesítésérõl szóló koncessziós szerzõdés aláírását követõen tartott sajtótájékoztatón Triesztben 2019. július 5-én. Magyarország egy 300 méter hosszú partszakasszal rendelkezõ 32 hektáros területet vásárolt meg Trieszt kikötõjében 31 millió euróért, 60 éves koncessziós szerzõdés keretében. (MTI/KKM/Burger Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy év alatt nem sikerült lezárni a trieszti kikötő megvásárlását, ettől függetlenül a magyar állam csak tavaly 11,2 milliárd forintnyi eurót pumpált a fejlesztést megvalósító cégbe – tudta meg a Népszava.

Havonta több mint hétmillió forintjába kerül a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium által tervezett trieszti kikötő – derült ki a kikötő fejlesztésére létrehozott állami cég kormány.hu-ra feltöltött szerződéseiből. A dokumentumok szerint ingatlanbérlésből, tanácsadói szerződésekből és egyéb költségekből jön össze ez az összeg.

A magyar állam jelenlegi árfolyamon számolva 11,2 milliárd forintot pumpált a trieszti kikötő fejlesztését megvalósító Adria Port Zrt.-be, részint készpénzben.

A vállalkozás mérlegadataiból és Szijjártó Péter tavalyi sajtóközléseinek az összegzéséből úgy tűnik, hogy eddig legalább mintegy 88 millió eurót, azaz mintegy 31 milliárd forintot költött el a tengeri vállalkozásra a külügy – írja a lap.

Szijjártó Péter egy Matteo Salvinivel közös sajtótájékoztatón jelentette be 2019 júliusában, hogy tengeri kikötőt és kijáratot hoz létre a magyar vállalkozások számára Triesztben a kormány. Magyarország egy 300 méteres partszakasszal rendelkező 32 hektáros területet vett meg Trieszt kikötőjében, ezért nem kevesebb, mint 31 millió eurót fizetve. A koncessziós szerződés hatvan évig lesz érvényes – közölték akkor.

Az ügylet azonban nem zárult le. A tárca Népszavának küldött tájékoztatása szerint még nem vehettük birtokba az ingatlant, mivel jelenleg az „érintett terület és koncessziós jog kapcsán a tulajdonszerzés véglegesítése van folyamatban.” Csak ezt követően vághatnak bele a teherkikötői terminál és logisztikai szolgáltató központ létrehozásába.