Megdőlt a napi melegrekord, és a következő napokban is marad a forróság

Megdőlt a napi melegrekord, és a következő napokban is marad a forróság

Gyerekek hűsítik magukat a hőségben egy szökőkútnál a budapesti Széllkapu parkban 2024. június 21-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az előzetes adatok szerint megdőlt a napi melegrekord: a Bács-Kiskun vármegyei Kelebián délután 40,7 Celsius-fok volt kedden – közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán. Azt írták, az erre a napra vonatkozó korábbi rekordot, 39,8 fokot Kaposváron mérték még 1946-ban. Emellett vasárnapig meghosszabbították és III. fokúra emelték a hőségriasztást.

A Hungaromet egy videót is közölt, mely szerint marad a hőség a következő napokban is, csak lokális záporok, zivatarok nyújthatnak átmeneti felfrissülést. Európába dél felől érkezik a forró, szubtrópusi eredetű levegő és ez a hőkupola tartósan itt marad a térségünkben, vagyis folytatódik a forróság a következő napokban is. A kontinens legnagyobb részén 30 Celsius-fok felett alakul a csúcshőmérséklet, de dél-Európában nem ritkák a 35 feletti értékek, helyenként a 40 fokot is eléri, illetve kevéssel meghaladja a csúcsérték. A forró levegő eljut a magasabb földrajzi szélességekre is, emiatt a következő napokban Skandinávia déli részén is jelentősen emelkedik a hőmérséklet. Az előrejelzés szerint a következő napokban is megmarad az átlagosnál jóval melegebb idő, a kontinensen Közép-Európában és a Kárpát-medencében lesz a legmelegebb. Az előrejelzések szerint a hosszú hétvégén érkezhet olyan hidegfront, ami enyhülést hozhat.

A HungaroMet Zrt. szerdára a legmagasabb, piros figyelmeztetést adta ki Bács-Kiskunra és Csongrád-Csanádra, a két megyében a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat. Csütörtökön már Baranya, Tolna, Fejér, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyékben alakulhat 29 Celsius-fok felett a napi középhőmérséklet. Pénteken pedig már az ország déli és középső részein is 29 Celsius-fok felett alakulhat a középhőmérséklet: piros figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat Baranya, Tolna, Fejér, Bács-Kiskun, Pest, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyében.

(MTI)