Meghiúsítaná a májusi érettségit a tanári szakszervezet

Meghiúsítaná a májusi érettségit a tanári szakszervezet

A történelem írásbeli érettségi vizsga feladatlapját tölti ki egy diák a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2019. május 8-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) koordinált szabadságkivétellel akarja megakadályozni a veszélyes, májusban megtartandó érettségit. Mint lapunkhoz eljuttatott közleményükben írják, nem hagyják, hogy „85 ezer gyereket és 6 ezer pedagógust rángassanak be érettségizni a járványügyi veszélyhelyzet kellős közepén”.

A szabadság kivételével javasolja a PDSZ megakadályozni a szerintük veszélyes májusi érettségit. Ugyanis még a jelenlegi rendkívüli helyzetben is lehetősége van a dolgozónak az éves szabadságból legfeljebb hét munkanap igénybevételére, mégpedig a munkavállaló által megjelölt napokon. A két feltételt betartva (1. a hét munkanapot legfeljebb két részletben lehet kivenni, és 2. előtte 15 nappal be kell jelenteni), a munkáltatónak nincs mérlegelési joga a szabadság kiadása tekintetében. A szakszervezet szerint a tanárok így közösen rá tudják kényszeríteni a kormányt arra, hogy mindenki számára egységesen, egy későbbi, biztonságos időszakra szervezze meg az érettségi vizsgát.

Ahogy írják, azonban a szakszervezet nem tud tiltakozni a tagjai helyett. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a szabadságkivételekhez sablonleveleket tett elérhetővé www.nedolgozzingyen.hu oldalán, amit csak ki kell tölteni, és elküldeni a munkáltatónak. A szabadságigénylés mellett - amellyel csak pár napig lehet élni -, javasolják egy másik levél elküldését is, amelyben a pedagógus indoklással jelzi az intézményvezetőnek, hogy nem kíván részt venni az érettségi lebonyolításában.

Frissítés:

Visszaszólt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), szerinte megdöbbentő, hogy a járvány közepette is politikai akciókat űz a „balliberális elkötelezettségű” Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, és nyíltan az érettségi megakadályozására buzdítja a pedagógusokat.