Meghívta a svéd kormányfőt Orbán Viktor, a NATO-csatlakozás is téma lenne

Meghívta a svéd kormányfőt Orbán Viktor, a NATO-csatlakozás is téma lenne

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban tartott sajtótájékoztatót 2024. január 16-án. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor magyarországi látogatásra hívta meg Ulf Kristerssont, Svédország miniszterelnökét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden.

A kormányfői tárgyalások témája a meghívólevél szerint Svédország NATO-csatlakozása valamint a magyar-svéd kétoldalú kapcsolatok erősítése a kölcsönös bizalom elmélyítésével – mondta Havasi Bertalan. Mint megírtuk, az ankarai kormánytól hétfőn kiszivárgott, hogy a török parlament még ezen a héten szavazhat Svédország NATO-tagságának ratifikálásáról, és a forrás szerint Recep Tayyip Erdogan török elnök pártja a parlament jóváhagyását fogja kérni a régóta várt csatlakozáshoz. 

Svédország nem sokkal Oroszország Ukrajna elleni inváziójának kitörése után nyújtotta be NATO-csatlakozási kérelmét Finnországgal együtt. Magyarországot és Törökországot leszámítva az összes NATO-tagállam megszavazta mindkét ország csatlakozását, Törökország azonban az általa kurd terroristáknak adott emberek kiadásához és más feltételekhez kötötte a tagságot. Finnország tavaly április 4-én beléphetett a NATO-ba, Svédországgal szemben azonban továbbra is fennállt a török és a magyar ellenkezés. Azóta az Egyesült Államok 40 darab új F-16-os vadászgép megvásárlását és 79 darab modernizálását hagyta jóvá Törökország számára, ez is szerepet játszhatott Erdoganék megpuhításában. Jelen állás szerint tehát Törökország jóváhagyása után Magyarország maradhat az egyetlen NATO-tagország, amely még nem ratifikálta a svédek csatlakozását. Pedig Novák Katalin köztársasági elnök tavaly a NATO brüsszeli székházában tartott nemzetközi sajtótájékoztatón még arról beszélt: nem Magyarország lesz az utolsó, amely jóváhagyja Svédország NATO-tagságát.

Eközben a Magyar Szocialista Párt (MSZP) képviselőcsoportja rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi, hogy a képviselők elfogadhassák a Svédországnak a NATO-hoz való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot – derül ki be a párt keddi bejelentéséből. Az MSZP közleményében megjegyezte, hogy már másfél éve van az Országgyűlés előtt Svédország NATO-csatlakozásának ügye és másfél éve blokkolják Orbán Viktor fideszes „bátor emberei” a ratifikációt. „Ezért 2022 szeptembere óta minden parlamenti ülésen kezdeményeztük ennek az ügynek a napirendre vételét, de a fideszesek minden alkalommal a napirendre vétel ellen szavaztak”. – Orbánék ezzel az értelmetlen színjátékkal felbecsülhetetlen károkat okoztak Magyarországnak, és szégyent hoztak ránk, magyar emberekre. Az elfogadás dátumát, a késlekedés okait érintő hazudozásokkal, a Borat-szerű fideszes delegáció kiküldésével eredményt nem értek el, előadásuk legfeljebb Putyinnál arathatott sikert. Ideje, hogy Orbánék abbahagyják az ostoba, káros és felesleges színjátékot – zárják közleményüket a szocialisták.