Meghosszabbították nyárig a veszélyhelyzetet

Meghosszabbították nyárig a veszélyhelyzetet

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szavaznak a képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. október 6-án. Balról Kövér László, az Országgyűlés elnöke (első sor, b2), Balla György, a Fidesz frakcióvezető-helyettese (első sor, b4), mellette Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2022. június elsejéig meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetet kedden az Országgyűlés. Legalábbis a kormánypárti képviselők, hiszen az ellenzéki politikusok jelentős többsége nem vett részt a szavazásokon.

A kormány azzal indokolta a rendkívüli jogrend fenntartását, hogy így biztosítható a hatékony és gyors döntéshozatal ahhoz, hogy a járvány okozta nehézségekre rugalmasan lehessen válaszokat adni. Veszélyhelyzet idején ugyanis a kormány lényegében rendeletek útján tud döntéseket hozni, nem kell várnia arra, hogy az Országgyűlés akár hetek alatt hozzon meg bizonyos törvényjavaslatokat. Azt is leszögezték ugyanakkor, hogy amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, a kormány kezdeményezni fogja a veszélyhelyzet megszüntetését.

A mostani döntéssel egyébként a jövő tavaszi országgyűlési választások, illetve a várható népszavazások is a veszélyhelyzet idején lesznek lebonyolítva. György István, a Miniszterelnökség államtitkára a korábbi parlamenti vitában azt hangsúlyozta, a törvény nincs hatással a parlamenti választásra, a népszavazások pedig a veszélyhelyzet alatt is lebonyolíthatók.