Mégis van magyar nyertes az idei Oscar-gálán

Mégis van magyar nyertes az idei Oscar-gálán

Az elnöki pár a film alkotóival. (Forrás: Michelle Obama hivatalos Twitter-oldala.)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A „nagy kategóriák mellett kiosztották a kisebb kategóriákban is az arany szobrocskákat hétfőre virradó éjjel a 92. Oscar-gálán. A legjobb egészestés dokumentumfilm kategóriában a Steven Bognár-Julia Reichert rendezőpáros alkotása, Az amerikai gyáregység győzedelmeskedett.

Az alkotópárosnak nem ez az első műve a témában, 2010-ben az Oscar-jelölésig jutott „Az amerikai gyáregység-ben taglaltak előzményét feldolgozó „Az utolsó kocsi: Egy General Motors telep bezárása” című 40 perces dokumentumfilmjük.

Steven Bognár édesapja, a néhai Dr. Bognár Béla a Zala megyei Pakodon született, miután részt vett az '56-os forradalomban, elhagyta Magyarországot és letelepedett az Egyesült Államokban, ahol a Wright State University gerontológia professzora lett. Annyira közkedvelt tanár volt az egyetemen, hogy magyar származására, és az általa termesztett paprikára utalva még a „Paprika Professzor becenevet is megkapta.

Az ő fia a most Oscar-díjassá avanzsált Steven Bognár, aki éppen magyar édesapja életéről készítette első dokumentumfilmjét még 1996-ban. Bognár Bélát 2015-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntette ki a kormány.

A most díjazott film egy, az amerikai rozsdaövezetben, Ohioban található gyár újranyitásának nehézségeiről szól. Arról, hogy mit jelent a középosztályból lecsúszott korábbi gyári munkásoknak, hogy újra dolgozhatnak ugyanazon a gyártósoron. Mivel a termelőegységet egy kínai milliárdos veszi meg és nyitja ki újra, ezért azt is megfigyelhetjük, miképpen ütköznek ki a (munka)kulturális különbségek, amikor egy távol-keleti a főnök, míg amerikaiak a dolgozók.

A filmet egyes kritikusok egyenesen a 2010-es évek legjobb amerikai dokumentumfilmjének nevezték, amit alátámaszthat az is, hogy a most elnyert Oscaron kívül 17 további díjjal büszkélkedhet.

További érdekesség, hogy a film gyártója a korábbi amerikai elnök, Barack Obama, és felesége, a volt First Lady, Michelle Obama által alapított Higher Ground Productions. A filmgyártó cégnek ez az első projektje. Az alkotás mozikban nem, de a Netflix rendszerében megnézhető magyar felirattal is.

Úgy tűnik, az amerikai magyar diaszpóra nagyon erős a dokumentumfilmek terén, tavaly ugyanis a magyar és kínai felmenőkkel is bíró Elizabeth Chai Vasarhelyi hozta el a a legjobb egészestés dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat, a Free Solo - Mászókötél nélkül című alkotással.

Cikkünkhöz felhasználtuk a Hungary Today korábbi tudósítását.