Mégsem akarja a Fidesz, hogy fotózhatóak legyenek a szavazólapok

Mégsem akarja a Fidesz, hogy fotózhatóak legyenek a szavazólapok

Az október 13-ai önkormányzati és nemzetiségi választás szavazólapjait rendezik az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. budapesti nyomdájának dolgozói a választási dokumentumok gyártásáról tartott sajtótájékoztatón 2019. szeptember 23-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Finisébe ért a választási szabályokról szóló törvények módosítása, csütörtökön véglegesítették az Országgyűlés Törvényalkotási bizottságában azt a szöveget, amelyről jövő kedden majd szavazhat a parlament. Az utolsó pillanatban pedig még változtattak néhány ponton.

Az egyik legfontosabb, hogy bár a Fidesz javaslatában eddig az szerepelt, hogy „nem sérti a szavazás titkosságát, ha a választópolgár a szavazólapról magáncélra képfelvételt készít”, ebből most úgy tűnik, visszakoznak. A Magyar Hangnak több bizottsági tag is megerősítette, hogy a testület ülésén maga a Fidesz kérte azt, hogy ez a korábbi elképzelése mégse kerüljön bele a szövegbe.

A szavazólapok lefotózhatóságának ötlete miatt többen attól tartottak, hogy ezzel lényegében a láncszavazást vagyis a választási csalás megvalósítását legalizálják. Hiszen így a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek teljesen szabályosan fényképezhették volna le a szavazólapot, igazolva azt, hogy oda húzták be az ikszet, ahová „kell”. Természetesen ez bűncselekmény.

Más változás is lesz a szövegben, Pest megyében ugyanis több választókörzet határa megváltozhat. Itt – nem megszokott módon – egy ellenzéki javaslatot, a Párbeszéd indítványát fogadták el. A körzetek átrajzolását egyébként mindenképpen meg kellett tenniük, a Párbeszéd pedig a Nemzeti Választási Iroda korábbi elnökének, Pálffy Ilonának az erről szóló javaslatát nyújtotta most be. A változást a fideszes képviselők is támogatták.

A választási szabályok megváltozásából a legnagyobb nyilvánosságot talán az a rész kapta, amely lényegében egy listára tereli az ellenzéki pártokat. A Jobbikot és a Mi Hazánk környékét is megjárt Volner János javaslata ugyanis – miszerint csak az a párt állíthasson országos listát, amelynek 71 egyéni indulója van – továbbra is benne van a szövegben.

Az Országgyűlés jövő kedden szavaz az új szabályokról, amelyek többségéhez kétharmadra van szükségük.