Mégsem halt bele a koronavírusba az orvos, aki figyelmeztette kollégáit a járványveszélyre, és ezért rémhírterjesztéssel vádolták

Mégsem halt bele a koronavírusba az orvos, aki figyelmeztette kollégáit a járványveszélyre, és ezért rémhírterjesztéssel vádolták

Fertőtlenítőszert szórnak önkéntesek a kínai Santung tartománybeli Csingtaóban 2020. január 28-án (Fotó: MTI/EPA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mégsem halt meg az a kínai orvos, aki korábban próbált más orvosokat figyelmeztetni a koronavírus-járvány kitörésének veszélyére december végén. Korábban a The Guardian brit lap a kínai helyi sajtóra hivatkozva írta meg a férfi halálhírét, még azt is megírták, hogy a fertőzés gócpontjában, Vuhanban hunyt el az orvos.

Ő volt az, akit beidézték a rendőrségre pár nappal azután, hogy egy chatcsoportban figyelmeztetni próbálta orvostársait még december 30-án. Egyike volt annak a nyolc embernek, akik ellen rémhírterjesztés miatt nyomozott a kínai rendőrség.

A HVG pontosított, a Global Times-ra hivatkozva. Azt írták: „leállt a szíve és kritikus állapotban van, de még él Li Venliang, az az orvos, akiről korábban többek között a Washington Post is azt írta, hogy meghalt”.

Időben szólt a járványról a vuhani orvos, rémhírkeltéssel vádolták, ő is megfertőződött a koronavírussal | Magyar Hang

Időközben koronavírussal diagnosztizáltak egy kínai csecsemőt 30 órával a születése után, ezzel ő a legfiatalabb fertőzött mostanáig, írja a BBC a kínai állami sajtóra hivatkozva a 24.hu sajtószemléje szerint.

A tájékoztatás szerint a gyermek február másodikán született a koronavírus gócpontjának számító Vuhan városában. A csecsemő anyja már a szülés előtt megfertőződött a vírussal. Orvosszakértők szerint ez lehet az első olyan eset, amikor egy csecsemőt már az anyaméhben megtámadott a betegség. A vuhani gyermekkórház főorvosa arról beszélt, ez egy figyelmeztető jelzés, hogy a koronavírus anyáról gyerekre is szállhat. Az sem kizárt ugyanakkor, hogy a csecsemő a születését követően fertőződött meg, mert közeli kontaktusban volt az anyjával.

A gyermek 3.25 kilogrammal látott napvilágot, állapota stabil, folyamatos megfigyelés alatt tartják.

A gyerekek körében egyébként meglehetősen ritka a koronavírus-fertőzés, egy friss jelentés szerint a páciensek átlagéletkora 49 és 56 éve közöttre tehető.