Megszólalt a sóskúti polgármester a szlovén akkumulátorfeldolgozóról

Megszólalt a sóskúti polgármester a szlovén akkumulátorfeldolgozóról

König Ferenc rendőrautóval távozott a sóskúti fórumról (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Csörgött a telefon, a HIPA-ból a vezérigazgató úr keresett, hogy menjek be. Bementem, tájékoztattak, hogy idejön ez a cég, és azt kérték, hogy másnap délre hívjam össze a képviselő-testületet. Összehívtam, idejött az Andrada, pr-osok, és egy kétórás bemutatkozást tartottak vetítéssel, mindennel” – mondta a sóskúti polgármester, aki állítja egészen addig a nevét sem hallotta a szlovén cégnek, amíg fel nem hívták a Nemzeti Befektetési Ügynökségből (HIPA).

Mindez abból a csütörtöki interjúból derült ki, amelyet az RTL Híradónak adott König Ferenc. Sóskút polgármestere január közepe óta áll a helyi lakosok és az ellenzéki pártok támadásainak kereszttüzében, amiért a vezetése alatt álló Pest megyei faluban akkumulátorbontó üzemet akar létesíteni a szlovén Andrada csoport. A polgármester szerint a magyar kormány kész helyzet elé állította őt, ahogy korábban más települések vezetőit is: „mert a kormány nem engedheti meg magának, hogy itt népszavazások legyenek, mert valakinek biztos problémája lenne mindennel. Ettől a pillanattól kezdve nem tudna a kormány semmit Magyarországra hozni. Mert nem. Ezt nem engedi meg a kormány” – fogalmazott az interjúban. – Nemsokára tájékoztatni fogjuk a lakosságot, hogy nem kellett ez a púp a hátunkra – mondta a polgármester. 

König szerint kizárt dolog, hogy az eredetileg beharangozott tervek szerint egy hónapon belül beinduljon az üzem. – Azt mondom, másfél-két hónap alatt valószínűleg lezajlik. És akkor még az ország is beleszólhat – mondta, utalva a közelgő uniós és helyi választásokra. Arról, hogy hol dönthetnek végül a sóskúti akkumulátorüzemről, csak annyit mondott: „Fönt, a jó Isten alatt közvetlenül.” König Ferenc szerint a népszavazásnak semmi értelme, mert a kormány már eldöntötte. A polgármester szerint hiába kérik a helybéliek, hogy ilyen gyár ne jöhessen ide, a kormány már megnyomta a gombot, csak úgy, mint a gödi akkumulátorgyár esetében is történt: „Ez a gyár idejöhet, és bármennyi gyár idejöhet, ha a kormány úgy dönt. És itt a probléma, hogy bármit döntünk bármiről, a kormány ezt bármikor átírhatja, mert azt mondja, hogy ezen a helyrajzi számon ez egy kiemelt beruházási terület, és ettől a pillanattól kezdve senkinek semmi köze hozzá, és népszavazást sem lehet kezdeményezni a kormánydöntés ellen.” 

A polgármester szerint félő, hogy ha tiltakozik a lakosság, akkor az adóbevételeket elveszik: „Hát Gödöt elvitték, nem? Iváncsát elvitték. Ráckeresztúrt elvitték, gumigyárral, mindennel együtt. Dunaújvárost elvitték. Ez nem példa nélküli. A kormány megköszöni a támogatást, és nyom egy gombot. Mi a garancia arra, hogy Sóskúton nem ez lesz? Ha itt azt mondjuk, hogy takarodj, ahogy kiabálták – lemondhatok én, attól még ez a gyár itt van.”

A szlovén tulajdonú Andrada csoport még januárban jelentette be, hogy Alsózsolca helyett Sóskúton hoznak létre 13 milliárd forintos beruházással csúcstechnológiás üzemet zöld energiatároló rendszerek újrahasznosítására. A bejelentés után néhány nappal hatalmas botrányba fulladt a sóskúti fórum, ahová az önkormányzat csak a sóskúti lakcímkártyával rendelkezőket akarta beengedni, majd a helyszínre érkezett dühös tiltakozók elérték, hogy mind bejutottak a helyszínre. Erre König Ferenc polgármester berekesztette a fórumot, és végül egy rendőrautóval elvitette magát, lapunk helyszíni beszámolóját ITT olvashatják. Azóta az Andrada már tartott Budapesten egy zártkörű sajtóbeszélgetést, amelyre lapunk munkatársát nem engedték be.