A sóskúti akkugyárnak minden fontos, csak a nyilvánosság nem

A sóskúti akkugyárnak minden fontos, csak a nyilvánosság nem

Elmenekült a sóskúti polgármester az akkufeldolgozóról szóló lakossági fórumra érkezők elől 2024. január 30-án. (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyon sok embert érdekel és közügy, hogy Sóskúton akkufeldolgozót építene a szlovén Andrada, a terveikről szóló tájékoztóra ugyanakkor lapunkat nem engedték be. Méghozzá olyan indokkal, amelyről rövid úton kiderült, hogy nem igaz.

Zártkörű sajtóbeszélgetést tartott szerdán (febr. 7.) a Sóskúton akkufeldolgozó gyárat létesítő Andrada Group Kft. Meghívót nem küldtek a Magyar Hangnak, mi azonban értesültünk a rendezvényről, így regisztráltunk rá. Az Andrada kommunikációjáért felelős Nest Communications levelünkre kedden azt válaszolta, „sajnos nem tudunk helyet biztosítani az eseményen”. Ez, mint kiderült, biztosan nem volt igaz. 

Megannyi kérdés sorjáz. A budapesti agglomerációban lévő Sóskútra tervezett akkugyár ügyében hol tart sajtóbeszélgetést a szlovén beruházó? Szlovéniában? Sóskúton? A leendő helyszínen, a település szélén álló egykori Orion telephelyen? Aki ezekre tippelt, ne vegyen lottószelvényt, mert nem. Budapesten, a Széchenyi István tér egyik luxus-irodaházában. Hol máshol?

A sikertelen regisztráció ellenére elmentünk a meghirdetett időpontra, ahol a Nest egyik munkatársa természetesen nem engedett be. Trükkhöz folyamodtunk, még ha sikertelenhez is. – Arra gondoltam, hátha nem jött el valaki, így netalántán akad egy üres szék, ahol meghúzhatnám magam – vetettük fel. Hiába, a kommunikációs szakember ugyanis azt közölte, sajnos minden hely betelt. Elkövetett azonban egy hibát, mert miközben egy fotós bejelentkezni próbált, feltárta előttünk az A4-es méretű regisztrációs ívet. Amin mindössze két médium neve szerepelt. – Ez övön aluli volt magától – közölte a kommunikációs ember kommunikatíve, miután jeleztük az ellentmondást.

A tudomány, az ezotéria és az álmoskönyvek megállapításaira alapozva fentiekből csupán egyetlen következtetés vonható le logikusan: a sajtóbeszélgetést egy annyira kicsi luxusirodában tartották, ahol 4-5 embernél több nem fér el. (Mint kiderült, ez természetesen nem így volt.)

A cég később egy sajtóközleményt adott ki, amelyben a tervezett akkufedolgozó gyárat úgy írják le, mint a „zöld energiatároló rendszerek alkatrészeinek újrahasznosítását végző, csúcstechnológiás Andrada-üzem”, amely „a megoldást jelenti Sóskútnak és Magyarországnak”. Azt is hozzátették, hogy azért hívták háttérbeszélgetésre a sajtó képviselőit, hogy tájékoztatást adjanak a tervezett beruházásról és választ adjanak minden felmerült kérdésre. Közlésük szerint egyébként az Andrada első lépésként kis kapacitású, nem veszélyes fémhulladékokat újrahasznosító üzemként indul el, amint a szükséges engedélyeket megkapja. A második lépésben „az energiatároló rendszerek” összes alkatrészének feldolgozását tervezik. Az egységes környezethasználati engedély kérelmezéséhez átfogó környezeti hatásvizsgálatot végeznek, céljuk, hogy minden meglévő és előkészítés alatt lévő európai és magyarországi jogszabályi követelménynek megfeleljenek.

Az irodaház előtt megjelentek a Momentum aktivistái is. Ezt több forrásból is sikerült megerősíteni. Egyrészt volt náluk molinó, másrészt bemutatkoztak, harmadrészt pedig megkértek, vigyem be magammal az Orbán Viktornak írt levelüket és olvassak fel belőle néhány kérdést az Andrada képviselőinek. Ők ekkor még nem tudták, hogy nem engedtek be. Aztán amikor elmondtam nekik, már-már malíciózus mosolyra görbölt a szájuk, de ők is pórul jártak: megpróbáltak bejutni, de lepattantak a biztonsági emberekről. Sanyarú sorsunkban egymásra találtunk: A pórul járt Momentum jobb híján a hoppon maradt újságírónak rögtönzött egy sajtótájékoztatót. Ez erről készült videót itt tekinthetik meg:

A párt később közleményt küldött szerkesztőségünknek. A jelek szerint ők is érzékenyek a luxusra, mert a szó szerepel az ő levelükben is. Gelencsér Ferenc, a Momentum frakcióvezetője és Stummer János, a Momentum politikusa „veszélyes hulladék” feliratú hordókat vittek az Andrada akkufeldolgozó cég zárt sajtótájékoztatójára, ezzel tiltakozva a cég és a sóskúti önkormányzat titkolózása ellen. Erről a közösségi médiában számolt be Gelencsér. – Utolsó pillanatban kaptuk a hírt, hogy Budapesten tart zárt sajtó háttérbeszélgetést az Andrada Group Kft. a NEST Communications szervezésében. Ez az a PR csapat, aminek az a feladata, hogy selyempapírba csomagolva adja el a mérgező akkumulátorokat a helyi lakosságnak. Többször megütköztünk már velük a különböző lakossági fórumokon az ország számos pontján – írja bejegyzésében a Momentum politikusa és kiemeli, hogy későn és csak bizonyos újságírók kaptak meghívót az eseményre, ezért mentek oda tiltakozni.

– Miközben az érintett polgármestereket senki nem tájékoztatja semmiről, a lakosságnak nem néz a szemébe sem König Ferenc (sóskúti polgármester), sem Aradszki András (KDNP-s képviselő), addig egy luxus helyszínen próbálnak a lehető legszűkebb körnek nyilatkozni a beruházásról. Mi ez, ha nem az emberek semmibevétele? Mi ez, ha nem egy klasszikus állampártra jellemző viselkedés? Azonnal valódi válaszokat és valódi tájékoztatást követelünk a sóskútiak, az érdiek, a pusztazámoriak és a tárnokiak nevében – zárja Gelencsér és hozzáteszi, hogy őket ugyan nem engedték be az eseményre, de írásban bejuttatták kérdéseiket az akkufeldolgozó cégnek és reméli, hogy hamarosan válaszokat kap.

*

A NEST Communications nevű céget lapunk telefonon is megkereste, megkérdeztük, nem akarták, hogy a Magyar Hang jelen legyen, vagy egyszerűen csak hazudtak arról, hogy már nem fér be a terembe a munkatársunk, netán ez a kettő így egyszerre igaz? Munkatársuk visszahívást ígért, ami mostanáig nem történt meg. (Gy. Zs.)