Mészáros Lőrinc is örülhet: tízmilliárdokat költ a kormány az akkumulátorgyárat befogadó ipari parkra

Mészáros Lőrinc is örülhet: tízmilliárdokat költ a kormány az akkumulátorgyárat befogadó ipari parkra

Mészáros Lőrinc, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kuratóriumának elnöke beszédet mond a Kokas Ignác festõmûvész mûveit bemutató Felcsúti Képtár átadóünnepségén 2019. szeptember 28-án (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Öt év alatt közel 88 milliárd forintot fordít a kormány a debreceni Déli Gazdasági Övezet bővítésére, ebből 6,8 milliárdot már idén a fejlesztésekre költenek – derül ki a csütörtök este publikált Magyar Közlönyből. A döntés szorosan összefügg azzal a ténnyel, hogy itt, az ipari parkban építik majd meg a a CATL kínai akkugyártó vállalat akkumulátorgyárát.

Szintén az új közlönyszámból tudhatjuk, hogy a még csak tervek szintjén létező debreceni gyárat már most nemzetgazdasági szempontból kiemelkedő jelentőségű beruházássá nyilvánította az Orbán-kabinet. A leírás alapján az területen minimum 100 ezer négyzetméteres telek alakítható ki, ahol a beépítés legnagyobb megengedett mértéke 60 százalékos lesz. Az épületek legfeljebb 25 méteres magasságig nyúlhatnak – a zöldfelület minimális szintjét pedig 15 százalékban határozták meg.

Mint a Magyar Narancs írja, az óriási akkumulátorgyár beruházási költsége elérheti a 3000 milliárd forintot is. Azon pedig szinte már meg sem lepődünk, hogy a kormány 88 milliárdos fejlesztési támogatásával Mészáros Lőrinc is jól jár. A részben Mészáros érdekeltségében lévő Opus Titász Zrt az elosztó hálózati fejlesztések megépítését végzi majd az ipari parkban, 16, 68 milliárd forint értékben.