„Mézesmadzag volt, hogy mindenkinek több marad a kasszájában”

„Mézesmadzag volt, hogy mindenkinek több marad a kasszájában”

Gémesi György, Szücsné Posztovics Ilona és Baranyi Krisztina (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az önkormányzatok jövője nagyon bizonytalan, és a kormány várhatóan még több olyan intézkedést fog hozni, amelyek csökkentik az önkormányzatok mozgásterét – mondta a Magyar Hangnak Gémesi György. Gödölllő polgármesterét Baranyi Krisztinával, Ferencváros és Szücsné Posztovics Ilonával, Tatabánya első emberével ültettük egy asztalhoz. Gémesi György a hármas interjúban hozzátette: a Magyar Önkormányzatok Szövetségének számításai szerint összességében 80–100 milliárddal lesz kisebb a gazdálkodási mozgástér 2021-ben, mint 2020-ban volt.

A pandémia miatti forráselvonás azért mélyen igazságtalan, mert miközben – a helyzetből adódóan – csökkent a bevételünk, nálunk nőttek meg elsőként a feladatok, itt jelentkeztek azonnal a lakossághoz közvetlenül kapcsolódó pluszköltségek – mondta Baranyi Krisztina. Ott is segítettek, ahol a pandémiás védekezés teljes mértékben állami feladat. „Például az egészségügyi alap- és szakellátásban dolgozókat, a szociális és idősügyi ellátásban dolgozókat folyamatosan mi láttuk el védőfelszereléssel, fertőtlenítőszerekkel. A háziorvosaink csak május végén kaptak praxisonként 3 darab orvosi sebészeti szájvédő maszkot az államtól” – fogalmazott a ferencvárosi polgármester.

Az is gondot jelent, hogy az 2019-ben befolyó helyi adóbevétel adataival tervezték a 2021-es költségvetést. Javasoltuk, hogy ne 2019 alapján számoljanak, hiszen itt van egy pandémiás évünk, amely teljesen más adóelőlegszámokat fog adni. De ezt sem veszi figyelembe a kormány. Mézesmadzag volt csupán, hogy mindenkinek több marad a kasszájában néhány millióval – mondta Szücsné Posztovics Ilona.

(...)

Mennyi bevételkiesést okozott az általuk vezetett önkormányzatoknak a koronavírus-járvány miatt központi elvonás? Mennyit és mire költöttek az első hullám idején? Mi az, amit a járványveszély elmúltával is érdemes folytatni? Az elmúlt kilenc hónapban mi volt a legnagyobb eredményük? Mit javasol Gémesi György a tatabányaiaknak? Hogyan értékeli Baranyi Krisztina a kormánnyal az atlétikai stadion ügyében kötött megállapodást? Milyen gazdasági helyzetben vették át az önkormányzatot az előző vezetéstől? Miként tudják biztosítania többséget a testületeikben?

A válaszokat és a teljes interjút elolvashatja a Magyar Hang október 2-án megjelent 2020/40. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/40. számban? Itt megnézheti!