Miért nem kutatják fel azt, aki kapcsolatba került egy fertőzött személy kontaktjával? Itt az Emmi válasza!

Miért nem kutatják fel azt, aki kapcsolatba került egy fertőzött személy kontaktjával? Itt az Emmi válasza!

Rétvári Bence, az Emberi Erõforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára napirend elõtti felszólalásra válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. július 17-én. Mellette Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rétvári Bence szerint nem az elvégzett tesztek védenek meg a járványtól, hanem a szabályok betartása.

A koronavírus-fertőzöttekkel kontaktusba került személyek kontaktjainak felkutatása járványtani és virológiai szempontból sem szükséges – ezt a választ adta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára a független Bencsik János országgyűlési képviselő kérdésére. Bencsik annak kapcsán érdeklődött, hogy az Azonnalin megjelent egy beszámoló, mely szerint a lap újságírója egy később igazoltan fertőzötté nyilvánított személlyel tartózkodott zárt térben. Mire viszont a fertőzés kiderült, addigra maga az újságíró is több alkalommal járt zárt, rosszul szellőző helyiségekben, ráadásul olyanokban is, amelyekben több százan tartózkodtak. Ennek ellenére hiába jelentkezett önként a hatóságoknál, a kontaktjait nem kívánták felkutatni, és őt magát sem akarták államilag finanszírozott vizsgálat alá vetni, ha nincs láza.

Rétvári válasza szerint „a mostani helyzetben tudásuk legjobbját nyújtó egészségügyi dolgozókkal szemben is méltatlanok az újságíró által megfogalmazottak, csak azért, mert nem az általa ideálisnak vélt orvosi vizsgálatok történtek meg”. A politikus szerint azt sem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy „nem az elvégzett tesztek védenek meg bennünket, hanem a higiéniás szabályok és a járványügyi intézkedések betartása”. Hozzátette azt is, miután a karantén alapvetően fontos a járvány terjedésének megelőzésében, ezért a közjó érdekében indokolt az érintettek szabad mozgásának korlátozása.

Rétvári később azt is felrótta Bencsiknek, bár most a nemzeti összefogás lenne a legfontosabb, „Ön azonban még most sem képes félretenni politikai érdekeit”. Erre példaként többek közt azt hozta fel, hogy Bencsik készített egy videót a Jahn Ferenc Kórházzal kapcsolatban, amely alapján úgy tűnt, a kórházban a dolgozók nem jutnak elegendő mennyiségű és minőségű védőfelszereléshez, ám Rétvári magyarázata szerint a politikus csak az egyszerű látogatói védőköpenyeket állított be úgy, mintha csak ezeket használnák védőfelszerelésként.