Mire lesz elég a Weber–Orbán-találkozó?

Mire lesz elég a Weber–Orbán-találkozó?

Manfred Weber és Orbán Viktor (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokkal jobb lett volna hamarabb megoldani ezt a konfliktust. Ami most van, az senkinek sem jó a Néppárton belül – így értékelte lapunknak Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselője a Fidesszel kapcsolatban kialakult helyzetet. A politikus hozzátette, olyan ez, mint amikor a focimeccs alatt egymást kezdik el ócsárolni és rugdosni a csapattársak, ezen a helyzeten csak az ellenfél nyerhet. Sógor Csaba szerint ebből már nem lehet jól kijönni, a belső pofozkodás jóvátehetetlen kárt okoz a Néppártnak.

Már forrásból úgy tudjuk, hogy Manfred Weber frakcióvezető kis nyugalmat kért mindenkitől, valamint azt, hogy az ő jelenlétében tárgyalják meg a Fidesz jövőjét, amire március 20-án lesz majd lehetőség. Weber most európai csúcsjelölti kampánykörúton van, de valószínűleg őt is sürgeti az idő, hiszen ebbe a körútba beiktatott egy budapesti látogatást – erre holnap kerülhet sor –, amely nem szorosan vett választási esemény. Weber többszörösen is lehetetlen helyzetben van: a becslések szerint a Néppártban most a tagpártok legalább fele szeretné, ha kizárnák a Fideszt, ezzel azonban valamelyik versenytárs politikai platform erősödne. Az is kérdés, hogy egy átmeneti tűzszünettel mi oldódna meg, hiszen a nézetkülönbségek nyilván nem tűnnének el.

Kedden jön Orbánhoz Manfred Weber | Magyar Hang

Kedden fogadja Orbán Viktor Manfred Webert, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetőjét, és EP-választási csúcsjelöltjét Budapesten - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár hétfőn MTI-vel. A találkozó nem lesz sajtónyilvános, arról utólag, a tárgyaló felek megállapodása alapján adnak tájékoztatást. Manfred Weber a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban jelentette be, hogy megbeszélést ...

Nem könnyű értelmezni, hogy Weber Orbánhoz intézett ultimátumának mi a célja és mi a kivitelezés módja. A plakátok el fognak tűnni a Weber által jelzett határidő előtt – az egyik feltétel kipipálva. A CEU megmaradása Budapesten biztosított – állítja a kormány; és valóban, csak a legjelentősebb szakok kényszerültek Bécsbe. Ráadásul itt a bajor politikus önellentmondásba is keveredett, mert korábban a CEU kapcsán azt mondta, hogy majd az Európai Bíróság ítéletet kell betartani (az Európai Bizottság perelte be a magyar államot) ebben az ügyben, de hogy ez mikor lesz, azt megtippelni sem lehet. Végezetül a bocsánatkérés: kitől, milyen módon, milyen tartalommal kellene Orbánnak bocsánatot kérnie?

Szóval ezek a feltételek egyrészt nehezen értelmezhetők, másrészt tulajdonképpen nem oldanak meg semmit. Emlékezetes: Weber is megszavazta a 7. cikkely szerinti eljárás megindítását, ebben 12 pontban foglalták össze a magyar jogállamisággal kapcsolatos kifogásokat. Sem plakátragasztási, sem elnézéskérési ügyek nem voltak közöttük, egyedül a CEU-val volt kapcsolatos az egyik pont (a tudományos élet szabadsága).

A magyar kormányzati kommunikációt és a miniszterelnök beszédeit sem kell átírni, ezek szerint továbbra is lehet majd migránsozni, sorosozni, brüsszelezni, ezek okán összekeverni a valóságot a fikcióval – még akkor is, ha ez teljesen ellentétes a Néppárt hivatalos álláspontjával. Így aztán a dolgok jelenlegi állása szerint nehéz elképzelni a politikában annyira kívánatos win-win szituációt, ehhez ugyanis mindkét félnek engednie kell.