MSZP: Kössék a pedagógusbéreket a jegybankelnök fizetéséhez

MSZP: Kössék a pedagógusbéreket a jegybankelnök fizetéséhez

Tóth Bertalan (Tóth Bertalan / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kezdő pedagógusok bére érje el a Magyar Nemzeti Bank elnökének járó fizetés tíz százalékát – ezt kezdeményezi az MSZP. Tóth Bertalan, a párt korábbi társelnöke a Facebookon közzétett videójukban arra emlékeztetett, hogy jelenleg is az Országgyűlés előtt van egy törvényjavaslat, amely rögzítené, hogy a jegybankelnök, vagyis jelenleg Matolcsy György az eddigi havi bruttó 5 milliós fizetése helyett a jövőben több mint hatmillió forintot vihessen haza. Ez egy pályakezdő tanár fizetésének a húszszorosa.

Nem lenne egyedülálló egyébként, ha az MNB elnökének fizetéséhez kötnének más béreket is, hiszen így van ez – többek között – a versenyhivatal, a médiahatóság vagy az Integritás Hatóság vezetőjének esetében is.

Tóth Bertalan azt a kérdést is feltette, hogy vajon „ki rendelte meg Matolcsy György fizetésemelését” akkor, amikor „amikor hatalmas megélhetési válság kezd kibontakozni Magyarországon, évtizedek óta nem látott mértékű drágulás van a boltokban, brutális energia-áremeléseket vezetett be a kormány, tömegesen mennek csődbe vállalkozások, veszélybe kerülnek a közszolgáltatások”. Korábban a jegybank alelnöke erre annyit mondott, hogy a kormány kezdeményezte az emelést, ezért több kormánytagnak is kérdéseket tettek fel. Ezek között szerepel az is, hogy tudnak-e Matolcsy György esetében anyagi gondokról, erre lehet-e válasz a magasabb fizetés.