Müller Cecília: Felkészülten menjenek a fiatalok az oltóhelyre

Müller Cecília: Felkészülten menjenek a fiatalok az oltóhelyre

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ma a 16–18 éves, érvényes regisztrációval rendelkezők el tudnak kezdeni időpontot foglalni – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Ezt szerdáig tehetik meg, csütörtöktől keddig adják be nekik a Pfizer-oltásokat az általuk megjelölt oltóhelyen és időpontban. Aki iskolaidőben megy oltásra, arra az időre igazolást kap – tette hozzá.

Kérte, hogy felkészülten menjenek a fiatalok, hogy ütemezetten történjen a védőoltás beadása. Legyen náluk a kitöltött szülői hozzájáruló nyilatkozat, TAJ-kártyájuk és személyi igazolványuk. Aki megbetegszik és mégsem tud megjelenne, később lehetőséget kap a pótlásra.

A járványügyi helyzet egyre kedvezőbb – mondta – most már a gyógyult betegek száma háromszorosa az aktív fertőzötteknek.

Újra kérte a 18 éven felüliekre utalva, hogy aki még nem regisztrált, tegye meg, ha pedig regisztrált, válasszon a Sinopharm, a Szputnyik és az AstraZeneca vakcinájából.

Lassabban haladt az elmúlt héten az oltások beadása, de most újra lendületet veszünk – mondta. A Janssen vakcinája is hatásosnak és biztonságosnak bizonyult, ezért az oltóbuszok mellett a háziorvosok is kapnak 19 000 adagot belőle.

Üdvözölte a Sinopharm vakcina WHO-s vészhelyzeti engedélyezését. Ez a vélemény megerősítette az eddigi magyarországi vizsgálatokat, amelyek az oltóanyag kellő biztonságosságot és hatásosságot mutatták ki – mondta.

Mindenki éljen az oltás lehetőségével – mondta.

Megköszönte a mentők munkáját a születésnapjuk alkalmából.

Mikor adják be az AstraZeneca második oltását – érkezett a kérdés. Lehetővé tettük, hogy ha például valaki utazni készül, vagy elektív műtétre, így kérheti 12 hétnél korábban is a beadását. Jelezze az oltóhelyen, de mivel 10 adag van egy ampullában, így fontos, hogy legyen annyi fő, hogy maradék nélkül be lehessen adni. Így nem biztos, hogy aznap meg tudja kapni, amikor szeretné, hanem amikor össze tudják szervezni – válaszolta Müller Cecília.

A krónikus beteg 16–18 évesek is regisztrálhatnak az oltásra, nekik ezt már korábban is lehetővé tették és kifejezetten ajánlják is – mondta kérdésre válaszolva.

Csak a világháborúk és az 1956-os forradalom állította a mostani járványhoz mérhető kihívás elé a mentőszolgálatot – mondta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója.

Csató Gábor a mentők napján, egyúttal az OMSZ 73. születésnapján – egyben a szervezett magyar életmentés 134. évfordulóján – hangsúlyozta: erőfeszítéseiket a pandémia kezdetétől két cél vezérelte: az, hogy mindent megtegyenek a betegekért és megóvják a mentők testi és lelki egészségét. „Bajtársaink a normál mentési feladataikon felül a mai napig több mint 160 ezer fertőzésgyanús, vagy koronavírus-fertőzött embernek nyújtottak segítséget, és önkéntesek bevonásával 1,2 millió járványügyi mintavételt végeztek” – közölte.

Nyolcfős születésnap, csendháborítás, 76 fős buli

Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a hétvégi rendőri intézkedések közül kiemelte, hogy péntek hajnalban csendháborításra vonatkozó állampolgári bejelentés alapján intézkedtek Budapest belvárosában egy társasház alagsori helyiségében, ahol 17 külföldi tartott magánrendezvényt. Velük szemben a kijárási tilalom, valamint a magánrendezvényekre vonatkozó szabályok megsértése miatt szabálysértési eljárást indítottak, és vizsgálják a rendezvény francia szervezőjének felelősségét is.

Szombat hajnalban ugyancsak a kijárási tilalom idején egy VII. kerületi szórakozóhelyen intézkedtek egy születésnapot ünneplő nyolcfős társasággal szemben. Vasárnap hajnalban Budapest V. kerületében egy airbnb lakásnál volt szükség rendőri intézkedésre csendháborítás miatt, itt 31-en voltak. Ugyanebben a kerületben a kijárási tilalom idején egy szórakozóhelyen 76-an voltak, közülük 73-an külföldiek.