Müller Cecília: Még nem látni a járvány tetőzését

Müller Cecília: Még nem látni a járvány tetőzését

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiss Róbert rendőralezredes kezdte operatív törzs keddi sajtótájékoztatóját azzal, hogy keddtől életbe lépett az idősek védett vásárlási idősávja. Majd felsorolta a hatósági intézkedéseket: előző nap 294 esetben intézkedtek a maszkviselési szabályok megsértése miatt, és 260  260 személy közterületen szegte meg a szabályokat. Több vendéglátó hely nem tartotta be a nyitvatartási szabályokat, ezért 2 létesítmény ideiglenes bezárásáról döntöttek.

Müller Cecília országos tiszti főorvos először ismertette a napi adatokat: újabb 3929 embernél mutattak ki koronavírus-fertőzést Magyarországon, ezzel 181 881 főre nőtt a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek száma 133 853 fő.

Hangsúlyozta, hogy már a településeink 91 százalékán van jelen a vírus. 

Az elmúlt napon 100 feletti elhunytat regisztráltak, nagyon széles az életkori kiterjedés, 33 éves kortól 101 éves korig terjed. 

Müller Cecília szerint fontos adat, hogy jelenleg 7598 koronavírusos beteget ápolnak egészségügyi intézményekben, akik közül 638-an vannak lélegeztetőgépen. „Ezek a számok nehezen csökkennek, enyhén emelkedő tendenciát mutatnak, de talán már nem exponenciális mértékben” – fogalmazott a tiszti főorvos. Ugyanakkor még nem látni a járvány tetőzését.

Ismertette a szennyvízadatokat is: a 47. hét mérései alapján Békéscsabán, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban és Székesfehérváron nőtt a koronavírus örökítőanyagának a koncentrációja a szennyvízben, így itt a közeljövőben nőhet a fertőzöttségszám. Kecskeméten és Szolnokon ugyanakkor egy kicsit csökkent a tendencia.

Müller szerint kellő mennyiségű magyar tapasztalat gyűlt már össze a szennyvíz vizsgálata során, és igazolódott az a tény, hogy a szennyvízben mért vírus örökítőanyag mennyisége egyértelműen mutatja a várható fertőzöttek számát, ez egy jó indikátor.

Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta, hogy a nemzetközi adatokhoz képest jól állunk, és az egészségügyi dolgozók a 2,6 százalékát teszik ki az összes fertőzöttnek.  A tiszti főorvos a hvg.hu kérdésére még elmondta, hogy a szerdai kormányülésen vizsgálják felül a döntéseket a korlátozásokról.