„Muszáj sikerülnie, mert ettől függ a bolygó jövője”

„Muszáj sikerülnie, mert ettől függ a bolygó jövője”

Mika Baumeister/Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem fukarkodott a nagy szavakkal Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, amikor az Európai Parlament plenáris ülésén bemutatta az Európai Zöld Megállapodást. Ez az a programcsomag, aminek a célja, hogy 2050-re az Európai Unió klímasemleges legyen. – Muszáj sikerülnie, mert ettől függ a bolygó jövője – mondta.

A tervezet egy 15 lépéses ütemtervet vázolt fel és rögzítette az alapelveket. Az elnök hangsúlyozta, hogy nagyfokú szolidaritásra van szükség egész Európában, vagyis mindenkinek részt kell vállalnia a közös munkából. Ugyanakkor nem kerülhetnek versenyhátrányba azok, akiknek a zöld energiára való átállás miatt többletköltségük keletkezik, a klímaváltozás elleni harc nem lehet előny a fosszilis energiát használók számára. Von der Leyen beszélt arról is, hogy különböző formában a következő költségvetési időszakban 100 milliárd eurós forrást mozgósít majd Európa az átállás segítésére. – Ez a folyamat drága, de ha nem csinálunk semmit, az még drágább lesz - hangsúlyozta. Az elnök utalt arra is, hogy megkereste őt 44 olyan európai óriásvállalat, amelyek 6 trillió euró eszköz felett rendelkeznek, arra biztatták, hogy vigye végig a szükséges változtatásokat.

Klíma, zikavírus, bogarak - Mi vár ránk a következő évtizedekben? | Magyar Hang

Ursula von der Leyen kitért arra, hogy mindehhez az egész világnak meg kell mozdulnia, minden kontinensnek meg kell találnia a saját útját, de a célnak ugyanannak kell lennie. Megemlítette, hogy mindent átfogó hatástanulmány is készül majd, amely ambiciózus, de realisztikus keretet kíván adni a Zöld Megállapodásnak.

A tervezet a gazdaság összes ágazatát lefedi, de mindenekelőtt a közlekedést, az energiaágazatot, a mezőgazdaságot, az építőipart, az iparágak közül pedig az acélgyártást, a cementgyártást, az infokommunikációs technológiákat, a textilgyártást és a vegyipart. Az elnök ígéretet tett arra, hogy 100 napon belül előterjesztik az első európai „éghajlat-politikai jogszabályt”. Azt is vállalta a bizottság, hogy 2020-ban előterjeszt egy zöld finanszírozási stratégiát azzal a céllal, hogy ösztönözze a magánszektor szerepvállalását a zöld gazdaságra való áttérés finanszírozásában.

A kelet-közép-európai tagállamok aggodalmaira válaszként az Európai Bizottság vállalásokat tett a jórészt szénre alapozott gazdaságok számára. Az úgynevezett méltányos átállási mechanizmus azokat a régiókat fogja támogatni, amelyek nagymértékben függnek a fokozottan szén-dioxid-intenzív iparágaktól. A mechanizmus az átmenetnek leginkább kiszolgáltatott polgároknak nyújt támogatást, hozzáférést biztosítva számukra átképzési programokhoz és az új gazdasági ágazatokban létrejövő munkalehetőségekhez.

A Fidesz szerint klímavészhelyzet van - várják az EU-s pénz | Magyar Hang

Az EP-képviselők részéről minden irányból érték kritikák a javaslatot. Az EU-szkeptikus pártok szerint semmit sem érnek az európai erőfeszítések, ha a többi kontinens nem csatlakozik. Mások pedig attól tartanak, hogy a zöldenergiára való átállás költségei végső soron a szegényebb embereket taszítja még nagyobb szegénységbe.

Az európai állam- és kormányfők csütörtökön tárgyalnak a klímaválságról, itt már szóba fog kerülni az Európai Zöld Megállapodás is.