Nagy-Britanniában 800 000, nálunk mintegy 100 cég kérte már a bértámogatást

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A brit kormány mostanáig mintegy 6,3 millió alkalmazottnál egészítette ki a munkáltatók által nyújtott töredékes fizetést az eredeti jövedelem nyolcvan százalékára. Mindez mostanáig 8 milliárd fontjába került – írja a Daily Mail. A brit lap szerint a munkavállalók húsz százaléka jut így viszonylag tisztességes jövedelemhez, azonban nem korlátlanul, hiszen az így kapott összeg legfeljebb havi 2500 font (egymillió forint) lehet. Az intézkedés célja, hogy a koronavírus-járvány miatt bajba került vállalkozók ne csökkentsék alkalmazottaik számát. 

Boris Johnson miniszterelnök szóvivőjének tájékoztatása szerint az április 20-tól élő bértámogatási rendszerben hozzávetőlegesen 800 000 munkáltató kérte az állam segítségét.

Az eredeti elképzelések szerint a május végéig elbocsátottak esetében lehetett volna élni a lehetőséggel, de később a határidőt egy hónappal meghosszabbították. És bár korábban komoly viták zajlottak arról, hogy az állam túlságosan sok embert tart el, most vezető kormányzati tisztségviselők arról beszélnek, hogy az április közepén bevezetett támogatási rendszer megszüntetésének június végi dátuma nem kőbe vésett szabályt jelent. 

A hasonló, de távolról sem ilyen nagyvonalú magyar bértámogatási rendszerben a csökkentett munkaidőben dolgozók számára az állam a kieső bér hetven százalékát állja. Számszerűen ez annyit jelent, hogy például egy két órában dolgozó munkavállaló, aki a vállalkozástól negyedannyi bért kap mint korábban, a kieső 75 százaléknyi bér hetven százalékát, azaz az eredeti bér 52,5 százalékát kapja az államtól. 

S bár az eredeti elképzeléshez képest – amikor csak a kieső munkabér 30–50 százalékára járt a támogatás –, mostanra javult valamit a helyzet, hiszen 15-75 százalékra emelkedett ez az arány, és az adminisztráció is csökkent, azért még viszonylag kevés vállalkozás élt a lehetőséggel. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az M1 hétfő esti műsorában arról beszélt, hogy mostanáig több mint száz magyar vállalkozás adta be támogatási kérelmét, amelyek vállalták, hogy 30 ezer munkahelyet tartanak meg. Szakértők szerint ennek többek között az is lehet az oka, hogy még mindig igen munkaigényes a kérelem kitöltése, amelyre a kisebb vállalkozásoknak nem nagyon kapacitása, a nagyobbaknak viszont annál inkább.