Nagykovácsi sem maradt polgári engedetlenség nélkül

Nagykovácsi sem maradt polgári engedetlenség nélkül

Nagykovácsiban is tiltakoztak a pedagógusok helyzete miatt (Fotó: Albert Enikő / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pest megyei Nagykovácsi Általános Iskolában öt pedagógus csatlakozott polgári engedetlenséggel a péntek reggeli országos tiltakozáshoz, a helyi szülők, támogatók egy csoportja pedig szolidaritásból szimbolikus élőláncot szervezett reggel az iskola köré.

„Szolidárisak vagyunk mindazokkal, akik felemelték a hangjukat az oktatási rendszerben tapasztalható áldatlan állapotok ellen. Tisztelet és köszönet illeti őket bátorságukért, felelős állampolgári magatartásukért! Hiszünk abban, hogy mélyreható változásokra, szakmai párbeszédre és együttműködésre, valamint a pedagógusok anyagi és erkölcsi megbecsülésére van szükség. Így az oktatási rendszer összeomlik, és képtelen lesz felkészíteni a fiatalokat a 21. század kihívásaira. Ez össznemzeti ügy, amit csak közösen tudunk megoldani” – írták felhívásukban.

A budai agglomeráció mintegy tízezres lakosú településén körülbelül 30 szimpatizáns gyűlt össze péntek reggel 7 óra és fél 9 között, a polgári engedetlenség időtartamára. Az iskola körül a járdán minden résztvevő krétával kört rajzolt a szimbolikus élőlánc jeleként.

A megjelent pedagógusok elmondták, a tantestületből voltak, akik a megfélemlítés miatt nem csatlakoztak, míg mások meggyőződésével ellentétes a kormány politikájával szembeni kiállás. Miután a tanárok bejelentették, mire készülnek, az igazgató azt jelezte nekik, hogy ezért figyelmeztetés járhat. Így jó eséllyel az érintettek is számíthatnak ilyen tartalmú levélre a tankerülettől.

Az önkormányzati fenntartású, helyi Kispatak óvoda valamennyi dolgozója csatlakozott az országos tüntetéshez ma reggel 8 és fél 10 között.