Navracsics Tibor: Újra bevezetjük a magyar törvényhozási kultúrába a konzultáció intézményét

Navracsics Tibor: Újra bevezetjük a magyar törvényhozási kultúrába a konzultáció intézményét

Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter beszédet mond az új kormánybiztosok bemutatásán Budapesten 2022. május 30-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Megpróbáljuk újra bevezetni a magyar törvényhozási kultúrába a konzultáció intézményét” – erről beszélt Navracsics Tibor hétfőn, miután a területfejlesztés jogterületein folytatott tudományos együttműködés szorosabbra fűzése érdekében stratégiai partnerségi megállapodást kötött tizenhárom felsőoktatási intézménnyel.

A területfejlesztési miniszter elmondása szerint nem az eseti jellegű vagy informális konzultációt kívánják újra bevezetni, hanem a konzultáció olyan intézményesített formáját, amely lehetővé teszi, hogy a területfejlesztési kormányzat többletinformációkat, szofisztikált véleményeket kapjon, a felsőoktatási intézmények pedig megkapják a kormányzat terveit, a jövőre vonatkozó irányait és elképzeléseit. Reményeik szerint a mostani megállapodás olyan távlatos párbeszéddé alakulhat át, amelynek eredményeként együtt formálhatják Magyarország stratégiai irányait, köztük azokat, amelyeknek területfejlesztési vonzatuk van. Egyúttal utalt rá, hogy a megállapodások első körének aláírására olyan felsőoktatási intézményeket hívtak meg, amelyek modellváltók, vagy legalábbis speciális státuszúak, továbbá földrajzi fekvésük vagy képzési profiljuk miatt különösen fontosak számukra.

A miniszter a magyar politika egyik nagy tévedésének nevezte, hogy politikusok, döntéshozók úgy gondolják, sokat tudnak Magyarországról. – Az én tapasztalatom (...), hogy a probléma nem az, hogy túl sokat, tudunk Magyarországról, hanem éppen az, hogy túl keveset – fogalmazott, hozzátéve, hogy „minden információforrást meg kell ragadnunk, minden véleményt fontolóra kell vennünk, ami lehetővé teszi azt számunkra is, hogy önvizsgálattal, vizsgálattal, az álláspontok alakításával egy jobban Magyarországra, az egyes régiókra, településekre és közösségekre szabott jövőképpel és cselekvési tervvel rendelkezzünk”.

Az együttműködési megállapodást a Budapesti Corvinus Egyetemmel, a Debreceni Egyetemmel, az Etudus Egyetemmel, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel, a Neumann János Egyetemmel, a Nyíregyházi Egyetemmel, az Óbudai Egyetemmel, a Pannon Egyetemmel, a Pécsi Tudományegyetemmel, a Szegedi Tudományegyetemmel és a Tokaj-Hegyalja Egyetemmel kötötte meg a miniszter.

(MTI)

Címkék: Navracsics Tibor