Nem megfelelően irtják a szúnyogokat, és ez még visszaüthet

Nem megfelelően irtják a szúnyogokat, és ez még visszaüthet

Fotó: Kemenesi Gábor/Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem megfelelő módon végezzük a szúnyoggyérítést, ami visszaüthet – erről írt Facebook-oldalán Kemenesi Gábor virológus. Hozzátéve, hogy ő már évek óta bírálja a gyakorlatot, miután a szúnyogok által terjesztett betegségek miatt szakmája is érintett a kérdésben.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai Kutatóközpontjának munkatársa szerint elfelejtettük, hogy a szúnyoggal nem a kellemetlen csípés miatt kell leszámolni. Sokkal inkább az általa terjesztett betegségek miatt, amelyek közül egyre több vár ránk a trendek alapján.

Kemenesi posztja szerint jelenleg nem szelektíven, viszont döntően kémiai alapon végzik a gyérítést, ami káros az ökoszisztémára, és „egyszerű kifejezéssel élve csupán tűzoltásra való.” Szerinte ugyanis nem célja a megelőzés, azaz a csípőszúnyogok betegségeket terjesztő alakjainak megelőző kezelése. A virológus képet is közzétett bizonyítékképpen, mutatva, hogy egy szitakötő is az irtás áldozatául esett. Azaz a szél akár el is fújhatta a szert vizes élőhelyekre, ami kimondottan veszélyes. Márpedig szeles időben, esőben vagy ezt megelőzően tilos kezelést végezni.

A másik problémának a virológus az inváziós szúnyogok megjelenését tartja. Ezek újonnan érkező betegségeknek is megágyazhatnak, meghonosíthatják azokat. Olaszországban például több Chikungunya-járvány volt az elmúlt évtizedekben, és a Zika-vírus egyre valószínűbb megjelenése sem kérdéses Kemenesi szerint. Egy magára hagyott autógumiban találtak is már kutatótársaival koreai szúnyogokat, márpedig „kiváló közeget teremtenek a hasonló, mesterséges mikrotenyészhelyek az inváziós fajok számára.”

A virológus grafikont is mellékelt arról, hogy az irtás hasztalan ellenük. „A jelenleg alkalmazott kémiai kezelés során a kijuttatott szerrel az éppen repülő szúnyogoknak kell találkozniuk, ezt este a csúcs megjelenésének környékén végzik. Mivel az inváziós fajok nem rendelkeznek kifejezett aktivitási csúccsal, így velük nem lehet ilyen módon leszámolni egykönnyen” – írta.

Kemenesi alternatívát is említett, a biológiai szúnyoglárva gyérítésére használt technológiát, ami a hetvenes évek óta elérhető. Hamarosan elérhetővé válik nálunk is a Mosquito Alert applikáció, amely automatikusan egy szakértőhöz továbbítja a képet az általunk fogott szúnyogról. Ő pedig megállapítja, inváziós szúnyogot fogtunk-e, és ha igen, milyet.

Egy másik posztjában a virológus felidézte, hogy 2018-ban több mint kétszáz ember került itthon idegrendszeri gyulladásos tünetekkel kórházba. Ez a szúnyogok által terjesztett Nyugat-nílusi láz miatt történt, az akkori járvány hazai jellemzőit és okait pedig szintén a Virológia Pécs koordinálásával vizsgálták meg.

További információk fellelhetők a Szúnyoglárva program Facebook-oldalán.