Nem volt ügyeletes orvos Sümegen, a fideszes polgármester szankciókkal fenyeget

Nem volt ügyeletes orvos Sümegen, a fideszes polgármester szankciókkal fenyeget

Fotó: Unsplash/Martin

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tizenhat órán keresztül nem látta el az orvosi ügyeletet Sümegen az aznapra megbízott orvos – számolt be a történtekről a Veszpresszo.hu. Mindez múlt hétvégén, július 26-án történt.

A portál cikke szerint a városban hamar elterjedt a hír, hogy nincs ügyelet, ezért Végh László, a település kormánypárti polgármestere az önkormányzati tévében reagált, egyúttal megfenyegette a városban ellátást teljesítő orvosokat. Egyrészt számon kérte az orvostársadalmon, hogy nincs felelősségérzetük, és azzal érvelt, hogy Sümegen országos viszonylatban az egyik legmagasabb az óradíj. Ez bruttó 3500 forint per óra. Emellett jelezte, hogy a kistérségi ülésen szankciókról tárgyalnának, hogy az orvosok is érezzék a felelősségüket.

Kevés az ügyeletes háziorvos, bajban sok önkormányzat | Magyar Hang

A televízió felvételére a Sümegen dolgozó orvosok is reagálni szerettek volna, ezért levélben megkeresték a szerkesztőséget, ahonnan azt a választ kapták, hogy jelenleg még arra sincs kapacitásuk, hogy elolvassák a levelet.

Ebben leírták, hogy már többször jelezték a fenntartónak, hogy egyre nehezebben tudják ellátni az ügyeleteket, mivel az orvosi kar életkora, egészségi állapota és a jogszabályi keretek gátat szabnak ennek. Hiába jelezték azonban kérésüket, hogy a megfelelő ellátás érdekében keressenek utánpótlást, süket fülekre találtak. Azt is kifogásolják, hogy nincs szakmai vezetője, ezáltal felelőse, szervezője sem az ügyeletnek. Ha lenne, nem fordult volna elő a július 26-i eset. Az orvosok visszautasítják a polgármester kijelentését, hogy magas lenne a bérük, ugyanis a 3500 forint bruttó bér az 2320 nettó, ami szerintük nem kimagasló.

Nem találnak ügyeletet vállaló orvost

Még februárban írta meg a Magyar Hang, hogy súlyos bajban a sürgősségi háziorvosi ellátás: már a néhány évvel ezelőtti óradíj duplájáért is nehezen találnak ügyeletet vállaló orvost az ezzel foglalkozó, önkormányzatokkal szerződő szakcégek. A költségeket az önkormányzatok nem mindenhol tudják vállalni. Hajdú-Bihar megye déli felén – az ország leghátrányosabb helyzetű térségeinek egyikében – az ügyeletet biztosító vállalkozás körzetek összevonásával próbál úrrá lenni a nehézségeken. Így azonban olyan nagy terület jött létre, hogy az orvos mintegy egy óra alatt jut el egyik végéből a másikba.

Kincses Gyula egészségügyi szakpolitikus – korábbi egészségügyi államtitkár – akkor azt mondta lapunknak, hogy az alapellátással együtt sodródik a sürgősségi ellátás is a működésképtelenség szélére. Szerinte a jelenlegi háziorvosi rendszerre telepített ügyeleti hálózat nem életképes. Mint mondta, függetlenül, a sürgősségi ellátórendszer részeként volna célszerű működtetni, akár a mentőállomásokra telepített hálózat részeként.