Népszava: „kreatív” adminisztrációval rövidítenének a várólistákon

Népszava: „kreatív” adminisztrációval rövidítenének a várólistákon

Kórház. Képünk csak illusztráció (Fotó: Olga Kononenko / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– „Kreatív” módszerekkel – könyvelési, adminisztratív, valamint motivációs eszközökkel – kívánja kurtítani a várólistákat az egészségért felelős államtitkár a hamarosan kormány elé kerülő, az egészségügy átalakítását célzó javaslatában – számolt be hétfőn reggel a Népszava. Mint írták, 2019. tavaszán 25 ezren vártak valamilyen műtétre, idén szeptemberben viszont már 50 ezren. 

A javaslat szerint eleve csak azok kerülnek várólistára, akiknek 60 napnál többet kell várniuk az ellátásukra. Azok sem szerepelnek majd a várólistán akik az első lehetséges műtéti időpontnál későbbit kérnek, ahogy azokat sem, akik megfelelő kimentési ok nélkül nem érkeznek meg. Ugyancsak lekerülnének a várólistáról azok is, akiknél a műtét már nem használna, mert már annyit romlott az állapotuk.

Ezen felül szankcionálnák a nem elég sok műtétet elvégző kórházakat. Ez azt jelentené, a jövőben meghatároznák, hogy egy-egy ellátási formában hány beteget kell műtenie az adott intézménynek, ha pedig nem teljesítik az elvárt mennyiségét, akkor a biztosító megszüntetheti az adott tevékenység finanszírozását. A lap szerint ennek következtében még a működésüket is felfüggeszthetik.

Ugyanakkor a várólista-csökkentő ellátásokért eddig utalt 130 százalékos finanszírozást 150 százalékosra növelnék.

 

Címkék: kórház, várólista