Népszava: több százmillió euró veszhet el, mert a kormány bele akar szólni a pénz elosztásába

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összességében Magyarország eddig több mint 214 millió euróval lett szegényebb, mert az Orbán-kormány még mindig nem kötött megállapodást a 2014-2020 közötti költségvetési időszakra az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) tartozó Izland, Liechtenstein és Norvégia kormányával valamint a Norvég Alappal egyes projektek megvalósítására. Emiatt az eltelt időszakban csaknem 109 millió euró fejlesztési pénztől esett el az EGT Alapból, és szerződés híján eddig egyetlen eurocent sem érkezett a Norvég Alaptól a hét évre borítékolt 105,7 millióból. Összehasonlításképpen: a 2009-2014 közötti időszakban hazánk 153 millió euró támogatást használt fel ugyanezekből a forrásokból – írja a Népszava az EGT/Norvég Alapokról készült friss kiadvány alapján.

Eszerint a finanszírozásra kijelölt 15 ország közül Magyarország az egyetlen, amely 2014 óta nem jutott támogatáshoz. Épp ebben az évben robbant ki konfliktus a magyar kormány és a Norvég Alap, illetve az EGT Alap országai között a civil szervezeteket segítő programok magyarországi kezeléséről. Az alapok magyarországi kifizetéseit felfüggesztették és a vitát azóta sem sikerült rendezni. A lap úgy tudja, a budapesti kormány beleszólást akart abba, hogy mely szervezetek kezelhetik a civileknek járó pénzt, míg a támogatók ebbe nem mentek bele.

Az EGT/Norvég Alapok egyik kiemelt finanszírozási területe az alapvető jogok és a jogállam tiszteletben tartásának elősegítése, valamint a civil szféra erősítése.

A három EGT-ország az EU-val kötött megállapodás alapján azokat az uniós tagállamokat támogatja, amelyekben az egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelem nem éri az EU 90 százalékát. A kelet- és közép-európai régió országai, illetve Málta és Ciprus mellett ezek közé tartozik Görögország és Portugália. A Norvég Alapból viszont csak azok a tagállamok részesülhetnek, amelyek 2004 után csatlakoztak az unióhoz, és megfelelnek a fenti feltételnek.

Az ügyben a lap megkereste a Kormányszóvivői Irodát, de a cikk megjelenéséig nem kaptak választ a kérdéseikre.