Nincs magyarázat, miért változtattak a lélegeztetteket érintő adatközlésen

Nincs magyarázat, miért változtattak a lélegeztetteket érintő adatközlésen

Lélegeztető gépen lévő beteg a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház intenzív osztályán 2020. április 8-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem adott egyértelmű választ Gulyás Gergely arra, hogy miért változtattak a lélegeztetésre szorulókat érintő adatközlésen. Az utóbbi napokban ugyanis már csak azt közlik, hogy kik azok, akik invazív, vagyis tubuson keresztül gépi lélegeztetést kapnak. Azok viszont nincsenek benne a nyilvánosságra hozott adatban, akiknek a lélegzését oxigénmaszkkal segítik.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón egyszerűen azzal magyarázta a változást, hogy az invazív lélegeztetés minősül életmentő beavatkozásnak, „ennek van információértéke”. Ha valakin oxigénmaszk van, az nem jelent ugyanolyan súlyosságú megbetegedést, mintha valaki nem tud magától lélegezni. Erről beszélt akkor is, amikor az merült fel, így nem lehet majd összevetni az adatokat a koronavírus-járvány korábbi hullámaiban tapasztaltakkal.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ határozza meg az adatközlés formáját, majd megismételte, hogy egyértelműen az van életveszélyben, aki invazív lélegeztetésre szorul.