„Nincs mire várni” – nyílt levélben fordultak Orbánhoz a pedagógus-szakszervezetek

„Nincs mire várni” – nyílt levélben fordultak Orbánhoz a pedagógus-szakszervezetek

PDSZ (Fotó: Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete / Facebok)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azt kezdeményezi a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kezdeményezi, hogy a szerdai, pedagógusok világnapjára országszerte szervezett tiltakozó akciók  hatására a következő hét folyamán hívják össze mielőbb a sztrájkbizottságot – derült ki a Magyar Hanghoz is eljuttatott, Orbán Viktornak címzett felhívásból.

A levél emlékeztet arra, hogy a kormány képviselője – Maruzsa Zoltán belügyminisztériumi államtitkár – jelenleg azért nem folytat tárgyalást a pedagógusok szakszervezeteivel, mert a kormány várja az Európai Bizottság döntését a béremelés finanszírozásáról. A sztrájkbizottság szerint ugyanakkor nincs mire várni, hiszen a kormány az állami költségvetésből is megkezdheti az érdemi béremelések azonnali kifizetését, amelyhez ragaszkodnak. – Nem fogadjuk el a jövőben azt a kormányzati kommunikációt, miszerint a baloldal, továbbá Brüsszel akadályozza az oktatásban dolgozók bérének emelését. A sztrájkkövetelések teljesítéséért továbbra is küzd a két szakszervezet – hangsúlyozzák.

A nyílt levélben kitértek arra is, a társadalom is megértette, hogy a szakszervezetek évek óta nem pusztán bérharcot folytattak, hanem az oktatás nagyon súlyos problémáira hívták fel a figyelmet. A PSZ és a PDSZ a hosszabb távra szóló megoldások keresése érdekében nyomatékosan arra is kéri ezért a miniszterelnököt, hogy „haladéktalanul nevezzen ki olyan, az oktatás minden területéhez értő és az elmúlt időszak kudarcaihoz nem köthető kormánybiztost, akivel megkezdhető a szakmai párbeszéd az oktatás strukturális átalakításáról, a pedagógushiány megszüntetéséről, a munkaterhek csökkentéséről, a Nemzeti alaptanterv felülvizsgálatáról, a közoktatás modernizációjáról”.

– Tudjuk, az oktatás problémáit nem lehet azonnal megoldani, de a felsorolt témák megvitatása nem tűr halasztást. A kormánybiztos kinevezését az indokolja, hogy ez a minden család életét és az ország jövőjét meghatározó terület még mindig nem rendelkezik saját minisztériummal, ezáltal nincs a kormányban közvetlen és hatékony képviselete – írták a szakszervezetek, amelyek szerint a belügyminiszternek nincs szakmai tapasztalata, amely elősegítené az alapvető változásokat a közoktatásban.