Nincs szükség újraszámolásra, pedig egyetlen szavazaton múlt a polgármesteri poszt

Nincs szükség újraszámolásra, pedig egyetlen szavazaton múlt a polgármesteri poszt

Polgármesteri Hivatal, Kistelek. Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem számolják újra a szavazatokat Kisteleken, ahol mindössze egyetlen voks döntötte el október 13-án, hogy ki legyen a polgármester. Mint arról lapunk is beszámolt, a Csongrád megyei városban a települést 21 éve irányító Nagy Sándor (Fidesz-KDNP) 1224 voksot kapott, míg a függetlenként induló Mészáros Gábor 1223-at. Az érvénytelen szavazatok száma 72 volt, soha ennyi korábban. Mivel ez elég nagy arányt jelent, Mészáros Gábor – élve a jogaival – kérte a területi választási bizottságnál a szavazatok megvizsgálását.

Itt ki kell emelni, hogy a választási íveken három polgármesterjelölt szerepelt, Nagy Sándor, Mészáros Gábor és Tóth Szabolcs, aki a választás előtt tíz nappal visszalépett Mészáros Gábor javára. Több másik kifogásolt dolog mellett az ügy egyik fontos momentuma, hogy – információink szerint – a településen többen is azt tapasztalták, Tóth Szabolcs nevét nem húzták ki a szavazólapról. Vagy félreérthetően: a nevet áthúzták, de a kört, ahová az ikszet lehetett behúzni, nem. Így többen is – félreértésből – Tóthra is szavaztak, nem csak Mészárosra.

A területi választási bizottság visszadobta az ügyet, így fordult Mészáros Gábor a Szegedi Ítélőtáblához. Az ítélőtábla azonban a lényegét tekintve nem látott lehetőséget a felülvizsgálati kérelem érdemi elbírálására. Arra hivatkoztak, hogy amennyiben a szavazás során történik jogszabálysértés, az ellen kifogást lehet előterjeszteni a helyi választási bizottsághoz. Ha pedig az eredményt megállapító határozatot kívánja a fél megtámadni, akkor fellebbezést kell benyújtania a területi választási bizottságnál.

Újraszámolták a szavazatokat, mégsem a fideszes polgármester-jelölt nyert Fehérvárcsurgón | Magyar Hang

Ez a konkrét esetben azt jelentette, hogy Mészáros Gábornak egyidejűleg két jogorvoslati kérelmet kellett volna benyújtani, egy kifogást a választás szabálytalansága miatt, valamint ezzel egyidejűleg egy fellebbezést az eredményt kifogásolva. A kifogás benyújtása elmaradt. Mivel arra nincs mód, hogy a kifogás előterjesztésének hiányában vizsgálja a bíróság a szavazás szabálytalanságát, a Szegedi Ítélőtábla nem látott lehetőséget a szavazatok újraszámlálásának elrendelésére. Így a választás eredményeként Kistelek polgármestere Nagy Sándor lett.

A Szegedi Ítélőtábla ugyancsak pénteken egy másik ügyben is döntött: Jászberényben meg kell ismételni a polgármester-választást. A helyi választási bizottság ugyan megállapította, hogy a szavazás eredményes volt – Budai Lóránt lett a polgármester –, ám a területi bizottság ezzel ellentétesen döntött. Ezt hagyta most jóvá az ítélőtábla. Így a megismételt szavazást 2019. november 10-ére kitűzték

A kisteleki helyzetről készült riportunkat megtalálja a Magyar Hang október 25-én megjelenő 2019/43. számában!