Novák Katalin exállamfőként többet kap majd, mint a hivatali idejében

Novák Katalin exállamfőként többet kap majd, mint a hivatali idejében

Novák Katalin köztársasági elnök bejelenti lemondását 2024. február 10-én (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A február 10-én lemondott Novák Katalinnak távozása ellenére továbbra is jár az államfői fizetés, ahogy elődeinek is. A volt köztársasági elnök fizetése épp a politikusi fizetésekre vonatkozó szabályok szerint márciustól emelkedik, vagyis Novák több pénzt kap majd lemondott államfőként, mint amikor még hivatalban volt  – írta meg a 444.

Februárban havi bruttó 4,6 millió volt az államfői javadalmazás, márciustól az emelés következtében 652 ezer forinttal, 5,25 millióra nő a fizetése – hívta fel a figyelmet a portál. A szabály ugyanis az, hogy a politikusok állami fizetését az előző évi bruttó átlagbérhez képest számolják ki és szorozzák fel. A KSH február vége felé közölte ezt az adatot: a bruttó átlagbér a 2022-es 515 800 forintról 2023-ban 589 100 forintra, 14,2 százalékkal nőtt. A parlamenti képviselők az előző évi bruttó átlagbér háromszorosát kapják meg alapból, de ehhez jöhet sok extra, mint például egy parlamenti bizottsági hely vagy valamilyen tisztség. A házelnök és a kormányfő a képviselő alapdíj 2,7-szeresét kapja. Az államfői és exállamfői javadalmazás pedig a házelnöki, miniszterelnöki jövedelem 1,1-szerese.

Orbán Viktor is jól keres, miniszterelnöki fizetése mellé jár még a képviselői alapdíj is, ezzel a tavalyi bruttó 5,7 milliója 6,5 millióra emelkedik márciustól. A nagyvonalú magyarországi szabályozásnak köszönhetően egyébként az egykori köztársasági elnököknek élethosszig jár az államfői javadalmazás, ami nemcsak jövedelmet jelent, hanem mellé szolgálati lakás, kiemelt egészségügyi ellátás, személyes gépkocsihasználat, három fős titkárság és elsőosztályú repülőjegyek is járnak.

Mint megírtuk, február 2-án derült ki, hogy Novák Katalin államfő még tavaly áprilisban kegyelmet adott a bicskei gyermekotthonban történt szexuális bántalmazást eltussolni próbáló, a közbeszédben csak K. Endreként emlegetett Kónya Endrének. A botrányba belebukott a köztársasági elnök, lemondott Varga Judit a kérvényt aláírok akkor igazságügyi miniszter, illetve a kegyelemért lobbizó Balog Zoltán korábbi emberi erőforrások minisztere, püspök is a nagy felzúdulás után lemondott a református egyház vezetői tisztségéből.