Novák Katalin Lengyelországban is elítélte a putyini agressziót

Novák Katalin Lengyelországban is elítélte a putyini agressziót

Varsó, 2022. május 17. Novák Katalin köztársasági elnök és Andrzej Duda lengyel államfő a megbeszélésüket követően tartott sajtótájékoztatón a varsói elnöki rezidencián, a Belvedere Palotában 2022. május 17-én

Fotó: Varsó, 2022. május 17. Novák Katalin köztársasági elnök és Andrzej Duda lengyel államfő a megbeszélésüket követően tartott sajtótájékoztatón a varsói elnöki rezidencián, a Belvedere Palotában 2022. május 17-én. MTI/Bruzák Noémi

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Ukrajnában zajló háború volt a fő témája a magyar és a lengyel köztársasági elnök keddi megbeszélésének a lengyelországi Varsóban, ahová Novák Katalin első hivatalos útja vezetett. Az MTVA-hoz tartozó Hirado.hu szerint a hivatalosan szombaton beiktatott Novák Katalin megerősítette: Magyarország elítéli a putyini agressziót, és örökre nemet mond a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre. Erről beszélt a beiktatása alkalmából tartott beszédében is.

A beszámoló szerint hangsúlyozta: a háború eszkalációja a lehető legrosszabb forgatókönyv, ezért a hosszútávú, stabil békében vagyunk érdekeltek. Az államfő arról is beszélt, hogy Ukrajna ma Európa kapuját védi, és ki kell állni az ártatlan ukrán emberek mellett.

„Lengyelországon és Magyarországon is egyszerre mozdultak meg az emberek, hogy segítséget tudjanak nyújtani. Nem volt kérdés. Nem mérlegelték azt, hogy ez nekik megéri-e, hogy ez nekik milyen fájdalomba, nehézségekbe, milyen áldozatokba kerül” – fogalmazott a magyar köztársasági elnök Varsóban. Novák Katalin hozzátette: A lengyelek és a magyarok is jelesre vizsgáztak emberszeretetből, segítségnyújtásból.

Novák Katalin – az MTI tudósítója szerint – azt is mondta, hogy Magyarország és Lengyelország eddig is számíthatott egymásra, s nem hagyják, hogy éket verjenek közéjük. A magyar köztársasági elnök szerint nem elsősorban diplomáciai lépés, hogy első külföldi útja köztársasági elnökként lengyel barátainkhoz vezetett, hanem magától értetődik, ezeréves barátságunkból következik, és abból is, hogy a lengyelek és a magyarok értékeikben a mai napig közel állnak egymáshoz.

Mindketten hasonló alapokon állunk, fontos számunkra a keresztény meggyőződés, a hit, a hagyományos családok védelme és nemzeteink érdekei – hangsúlyozta Novák Katalin az Andrzej Duda lengyel köztársasági elnökkel tartott találkozója utáni közös sajtóértekezleten.