Novák szerint „a családok szabadságharca nem ért véget"

Novák szerint „a családok szabadságharca nem ért véget

Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond az V. Budapesti Demográfiai Csúcs első napján a Szépművészeti Múzeumban 2023. szeptember 14-én. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fejlett világba beköszöntött demográfiai tél most jégkorszakba fordul – egyebek között erről beszélt Novák Katalin államfő a Budapesti Demográfiai Csúcs nyitónapján a Szépművészeti Múzeumban. Szavai szerint miközben kongatják a vészharangokat a klímaváltozás miatt, a világ valódi és visszafordíthatatlan megváltozására alig figyel valaki. „Ha a gyermektelenség válik általánossá, ha továbbra is évről-évre kevesebb gyermek születik majd, mint ahányan eltávoznak, szeretett és biztonságosnak hitt világunk szertefoszlik” – fogalmazott.

Szerinte a demográfiai jégkorszak egyre védtelenebbül ér bennünket, „életünk tartóoszlopai, keresztény kultúránk alapvetései recsegnek-ropognak, s ha nem vigyázunk kikezdhetetlennek hitt értékeinkre, önként feláldozzuk magunkat még azelőtt, hogy a beköszöntő jégkorszak áldozataivá válnánk”.

Novák Katalin beszédében nem fejeltette el felidézni a másfél évtizeddel ezelőtti „családellenes időket”, amikor a gyermekei is születtek, 2004-ben, 2006-ban és 2008-ban. Mint mondta, akkor törölték el az otthonteremtés támogatását, lerövidítették a gyermekkel otthon tölthető időszakot, nőttek a családok anyagi terhei is, és egyre kevesebben merték vállalni a házasság kötelékét, illetve történelmi mélypontra zuhant a gyermekvállalási kedv. Ezzel állította szembe, hogy a házasságkötések száma tíz év alatt megduplázódott, az abortuszoké felére csökkent, egyre kevesebb lett a válás.

Itt érdemes felidézni a KSH augusztus végi statisztikáit. Ebből az derült ki, hogy idén júliusban 7744 gyermek született, és 9240 fő halt meg. 2022 júliusához képest, azaz egyetlen év alatt a születések száma 7, a halálozásoké 15, a házasságkötéseké pedig nagy mértékben, 29 százalékkal csökkent.

A Demográfiai Csúcson az államfő meghirdette a magyar családok 12 pontját. Ezek között olyanokat, hogy aki kislánynak született, nőhessen fel lányként, aki kisfiúnak, fiúként, illetve hogy versenyképes köznevelés, korszerű egészségvédelem kell.

A konzervatív családpolitikai dzsembori egyik sztárvendége az olasz miniszterelnök volt. Giorgia Meloni az első sorban ülő Orbán Viktornak is puszival köszönt. A politikus szinte végig arról beszélt, hogy a család, valamint a vallási és nemzeti identitás veszélynek van kitéve, ezt a veszélyt „bizonyos ideológiák” jelentik, de hogy ezen belül pontosan mire gondolt, aztán nem derült ki egyértelműen.

Orbán Viktor beszédét a családpolitika mellett a liberálisok ostorozására építette fel. „Számunkra, a kommunizmusban megerősödött közép-európaiak számára a nyugati elit gondolkodása kész agyrém. A nyugati elitek gondolkodásmódja épp abban akadályoz meg minket, hogy a legfontosabb előttünk álló kihívást, a demográfia kérdését képesek legyünk azonosítani” – fogalmazott.