Ónos eső és hó is lehet csütörtökön, kiadták a riasztást

Ónos eső és hó is lehet csütörtökön, kiadták a riasztást

Fotó: Unsplash/Jessica Fadel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ország nyugati részére másodfokú, középső területeire elsőfokú riasztást adott ki ónos eső miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggel. Néhány keleti megye kivételéve az egész országra első vagy második fokozatú figyelmeztetést adtak ki egész napra.

Reggel a Duna-Tisza közén, Északi-középhegységben előforduló csapadékgócokból inkább csak csapadéknyom mennyiség hullhat vegyes formában (északon hó, egyébként inkább fagyott eső, ónos eső).

A Dunántúl nyugati felén (kiemelten Vas, Zala megyében és a környező térségekben) délelőttig több milliméternyi, a Dunántúl keletebbi részein jellemzően néhány tized milliméternyi ónos eső valószínű. Az Alpokalján, Kőszegi-, és Soproni-hegységben eleinte több helyen inkább még havazás valószínű, így ott pár cm hóréteg várható, de helyenként 5 cm-t meghaladó mennyiség is hullhat. Délelőtt fokozatosan egyre több helyen olvadás várható, de a Dunántúli-középhegységben és a nyugati tájakon napközben is fagypont alatt maradhat a hőmérséklet. A csapadék formája napközben egyre nagyobb területen esőre vált át; vegyes halmazállapotú csapadék legtovább a nyugati határ mentén fordulhat elő, egyre gyengülő intenzitás mellett.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 2 és 9 fok között várható, de a nyugati határvidéken csak -1, +1 fok körül valószínű.

Az Időkép arról ír, csütörtökön egy mediterrán ciklon miatt kettősfronti hatás érvényesül. Gyulladásos, görcsös és ízületi panaszok, fejfájás, migrén, vérnyomás-problémák egyaránt jelentkezhetnek. A szelesebb tájakon élők fejfájása fokozódhat, a keleti és déli tájakon élők körében pedig a migrénes panaszok erősödhetnek fel a melegedés hatására. A borongós, csapadékos tájakon élők hangulata, közérzete romolhat.