Operatív törzs: már három embernél azonosították az indiai vírusvariánst

Operatív törzs: már három embernél azonosították az indiai vírusvariánst

György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője (Forrás: MTVA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Müller Cecília nélkül tartott tájékoztatót az operatív törzs a hazai járványhelyzetről és az oltási programról.

György István, az országos oltási munkacsoport vezetője kezdte a tájékoztatót az oltási program aktualitásairól. Szerinte a nyár biztonságosabb és szabadabb lesz Magyarországon, mint sok már európai országban a magas átoltottságnak köszönhetően, a magyar családok és vállalkozások már megszabadultak a korlátozások egy részétől. Mint hozzátette, az Egyesült Államokat is megelőzzük a beadott első oltások számát tekintve.

Megismételte a hivatalos tájékoztató honlap adatai, miszerint Magyarországon már 54 százalék megkapta az első oltását, miközben a legtöbb európai országban 40 százalék alatt van az átoltottság, és sok helyen még csak az idősek oltásánál tartanak.

A 16 év alatti gyermekek oltásáról később születhet döntés – mondta el György István a számos szülőt izgató kérdésről.

Mint hozzátette, senki nem késett le semmiről, az oltás felvételére a regisztrációtól számítva 1-2 napon belül lehetőség van. A regisztráció és az időpontfoglaló folyamatosan nyitva lesz. Miután lassan elfogynak a be nem oltott regisztráltak, az oltás szervezését is ehhez igazítják – utalt az Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában mondottakra.

Kijelentette, hogy két vakcinára lehet stabilan számítani: a Sinopharmra, amelyből már az összes megrendelt adag itt van a raktárakban, illetve a Pfizerre. Ez utóbbi hetente stabilan szállít, amelyből el tudják látni a kórházi oltópontokat és a háziorvosokat.

Korlátozott mennyiségben még a Szputnyikra, illetve néhol a Janssen vakcinájára is lehet foglalni.

György István az oltási program ismertetését Trianon évfordulóján, illetve a Nemzeti Összetartozás Napján összekötötte egy kis „gyurcsányozással”. Kijelentette, hogy a nemzeti kormány megalakulásának első percétől Magyarország elválaszthatatlan részének tartják a külhoni magyarokat, ezért immár részükre is nyitva áll a regisztráció lehetséges a vakcinára. 

Ezután a következőt olvasta fel: „a magam részéről különösen aggasztónak tartom, hogy ma az a Gyurcsány áll a baloldal élén, aki intenzív gyűlöletkampányt folytatott a külhoni magyarok ellen. Ha rajtuk múlna, akkor ma nemhogy oltást nem kapnának a külhoni magyarok, de még az állampolgárságot is elvennék tőlük.”

Galgóczi Ágnes, az NNK járványügyi osztályvezetője a napi adatok ismertetésével folytatta a tájékoztatót, majd arról beszélt, hogy letörtük a járvány harmadik hullámát, de az éberség nem múlhat el, folyamatosan figyelemmel kell kísérni a hazai és a nemzetközi járványügyi helyzetet és a vírus különböző variánsait.

Mint kiderült, idehaza eddig 3 esetben azonosították az indiai variánst, ebből 1 páciens szorul kórházi kezelésre. az indiai variánssal megfertőződött beteg kezelésében résztvevők közül 119 egészségügyi dolgozót tesztelnek PCR-teszttel , még 33 minta van hátra, de eddig egy esetben sem mutatták ki a vírust a dolgozók között.

2021 július 1-jétől gyerektáborokat, napközis táborokat is lehet már szervezni. A résztvevőknek be kell tartaniuk többek között, hogy csak egészséges, tüneteket nem mutató gyerek vehet részt a táborban.