Orbán Viktor: Tömegesről „készenléti” oltásra áll át az ország hamarosan

Orbán Viktor: Tömegesről „készenléti” oltásra áll át az ország hamarosan

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. május 21-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyár vége előtt nem jut nyugvópontra az a vita, amely a 12 és 15 év közöttiek oltását érinti – közölte a Kossuth rádiónak adott interjújában Orbán Viktor. Több helyen már tesztelik ezt a rendszert, itthon azonban a miniszterelnök türelmet kért. Kiderült az is, hogy még pénteken döntés születhet arról, mikor állnak vissza az önkormányzatok a veszélyhelyzetiről a normális működésre.

Csütörtökön 11 585 ember kapta meg az első, míg 81 942 fő a második dózist a koronavírus elleni vakcinából – ezzel kezdte szokásos péntek reggeli rádióinterjúját Orbán Viktor. A kormányfő szavai szerint jelenleg vakcinabőség van, oltásbiztonságban vagyunk. Senkinek sem kell aggódnia amiatt, hogy egy esetleges újabb hullám – amellyel a tudósok inkább nem számolnak – vagy egy újabb oltás szükségessége miatt ne kapná meg az oltóanyagot.

Van még 2,5 millió ember, aki nem kért vakcinát, aki nem regisztrált. Ezért hamarosan át fognak állni a tömeges oltásról a „készenléti oltásra”, a napokban hozzák meg erről a döntést. Ez azt jelenti, hogy fent fognak tartani oltópontokat, de nem annyit, mint most.

A fiatalok oltása kapcsán Orbán Viktor arról beszélt, hogy az óvatosabbak közé tartozik, mégiscsak gyerekekről van szó. Ugyanakkor elzárni sem akarják a szülőket attól a lehetőségtől, hogy beoltassák a gyereküket, ha akarják. – Nem látom, hogy a magyar tudományos közösségben – amelynek véleménye perdöntő – ez a vita nyár vége előtt nyugvópontra jutna – fogalmazott. Így türelmet kért a kérdésben, a kiskorú gyerekeket egyébként most is magukkal vihetik a védettségi igazolvánnyal rendelkező szülők.

A miniszterelnök beszámolt arról is, hogy az elmúlt napon 26-an hunytak el és 269-en fertőződtek meg. Meredeken csökken az aktív betegek száma, jelenleg 64 ezer ez a szám.

Az uniós oltási igazolványt érintően Orbán Viktor arról beszélt, hogy a magyar védettségi igazolvány minősége kiemelkedő. Ha európai összefüggésben akarunk gondolkodni a helyzetről, akkor nem a sajátunkból kell kiindulni, hiszen máshol még van kijárási tilalom és egyéb korlátozások. A Belügyminisztériumnak június 15-ig kell befejezni azt a munkát, hogy az elektronikus igazolásból kiderüljön, hogy az érintett megkapta-e a második oltást. Ezután pedig ez szinkronban lesz az európai dokumentumokkal.

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy pénteken délután döntenek arról, hogy az önkormányzatok mikor térhetnek vissza a normál működéshez.

A kormányfő kitért arra is, hogy már az egyéni felelősségen van a hangsúly, azon, hogy az emberek –akik eddig nem tették – kérik-e az oltást. A kormány amit tudott, azt megtett és ezután is „mindenkit meg fogunk gyógyítani, harcolni fognak az orvosok mindenki életéért”.

Áttérve a parlamenti munkára, a pedofilellenes törvénycsomagról is beszélt Orbán Viktor. – Nagyon vékony jégen sétálunk – fogalmazott, hozzátéve, hogy nem akarnak beleszólni senkinek az életvezetésébe, de azt sem akarják, hogy a gyerekek olyat lássanak és tapasztaljanak, ami a fejlődésükre káros. – Az ember legszívesebben persze agyonütné azt, aki csak egy ujjal is hozzányúl az ő gyerekéhez – mondta, kiemelve, hogy szigorú szabályozás kell, de ésszel kell dönteni róla. A legvisszataszítóbbnak nevezte, ha a gyerek bizalmával valaki visszaél szexuálisan, de a legtöbb pedofil bűncselekmény most a virtuális térben történik. Szavai szerint „semmilyen szexuális befolyásolásnak nem akarjuk kitenni a kiskorú gyermekeinket és büntetni akarjuk azokat, akik ezt a szabályt megszegik”.

A trianoni évfordulóval kapcsolatban a kormányfő azt mondta, hogy az országvesztés napjából 11 éve alakították ki a nemzeti összetartozás napját. Akiket elszakítottak tőlünk, lélekben mindig is velünk maradtak, van egy nagy nemzet, ami messze túlnyúlik az országhatáron. Nem fogjuk elfelejteni, ami történt, de nem akarunk úgy élni, mint egy örökre vereségre ítélt nép, hiszen tehetséges nemzet vagyunk. A szomszédaink is az erőt és sikert respektálják, javítottuk is velük a viszonyt.

A labdarúgó EB is szóba került, Orbán Viktor nem boldog attól, hogy Szoboszlai Dominik nem fog játszani. Egyúttal jobbulást kívánt a sportolónak. Minden játékosnak sok sikert kívánt.

Címkék: Orbán Viktor