Orbán Viktor: lemondott az elnök asszony, még mindig vérzik az ember szíve

Orbán Viktor: lemondott az elnök asszony, még mindig vérzik az ember szíve

Szokásos péntek reggel a Kossuth Rádióban (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár jogilag ő tett javaslatot Sulyok Tamás köztársasági elnöki pozícióra való jelölésére, de első körben a Fidesz elnöksége is megtárgyalta a lehetséges jelölteket, és végül Sulyok Tamásra esett a választás. Ilyen komoly döntések esetén hosszas tárgyalások vannak a jelöltről – mondta Orbán Viktor Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnökének államfőjelöltsége kapcsán a Kossuth rádióban péntek reggel. A miniszterelnök a kegyelmi botrány kirobbanása óta először szólalt meg a rádióban. 

– Az ország erős, de baj van, lemondott az elnök asszony, még mindig vérzik az ember szíve, ám az elnök asszony döntése és az emberek véleménye szemben állt egymással – fejtegette a pedofilbotrány kapcsán a miniszterelnök. Orbán szerint sok olyan ember volt, aki méltó volt a posztra, boldog volt, hogy széles paletta van előtte. Sulyok mellett a tapasztalat, az alkotmány- és jogi ügyekben való jártasság, a nemzetközi jog ismerete, egy életút, szakmai tekintélye szólt, ezek „őt rajzolták ki”.

Szőt ejtett újra a kegyelmi ügyről is. Elmondása szerint ez úgy születik, hogy van egy kegyelmi kérvény, amit áttanulmányoznak. De kiemelte: ez teljesen le van választva a kormányról, ez a köztársasági elnök joga, az elnök dönt (Novák Katalin nevét egyszer sem mondta ki). Szerinte egy olyan ügyben mondott az elnök asszony igent, amelyben csak egyetlen helyes döntés születhetett volna, a nem. Mint hangsúlyozta, pedofil vagy ahhoz kapcsolódó ügyekben nincs pardon, nincs kegyelem, reméli az új köztársasági elnök is szót ejt majd erről beszédében. Éppen ezért elrendelt egy teljes körű átvilágítást és ellenőrzést. – Ha már nem lehet miszlikbe vágni azokat, akik hozzányúltak a gyerekeinkhez, a minimum, hogy nincs kegyelem – fogalmazott, majd leszögezte, hogy szigorítani kell a gyermekotthonok dolgozóinak kiválasztási folyamatán. Szerinte ennek az ügynek valójában V. János, a bicskei gyermekotthon volt igazgatója a főszereplője, ezért új vizsgálatok jöhetnek, amelyben az esetleges szexuális devianciákat is vizsgálni fogják. – Rendet fogunk tenni – ígérte.

A miniszterelnök beszélt arról is, számít arra, hogy a gyermekvédelminek mondott törvény módosítása valószínűleg Brüsszelnek nem fog tetszeni, de szerinte a gyerekek szexuális nevelése a szülők dolga. Ezután rátért Brüsszel szokásos ostorozására: Orbán szerint kapuzárási pánik uralkodik Brüsszelben a ciklus vége előtt, és nagy a fizetett (Soros)-ügynökök száma. A szokásos paneleket elmondta a migrációs helyzetről, majd az orosz-ukrán háború kapcsán újfent azt emlegette, hogy Európa egyre kevésbé hisz Ukrajna győzelmében, és Donald Trump amerikai elnökké választása hozhatja el a békét. A régóta halogatott svéd NATO-csatlakozás kapcsán azt ígérte: a svéd miniszterelnök mai látogatásán komoly hadiipari megállapodást fognak kötni, irányokat, célokat fektetnek le. Azt pedig el kell fogadnunk, amit a svédeknek is el kell fogadni a másik oldalon, hogy mások vagyunk, de ezek a konfliktusok szerinte kezelhetőek.