Orbán Viktor: Zelenszkij mindenkit megtámadott, akiről úgy gondolta, hogy nem elég elkötelezett az ukrán ügy mellett

Orbán Viktor: Zelenszkij mindenkit megtámadott, akiről úgy gondolta, hogy nem elég elkötelezett az ukrán ügy mellett

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két napot és két éjszakát töltöttünk Brüsszelben, de nagyobb baj nélkül kerültünk ki ezekből a megbeszélésekből – mondta Orbán Viktor a csütörtök-pénteki NATO- és Európai Uniós csúcsról a Vasárnapi Újság műsorában a Kossuth rádióban. „A NATO egyszerűbb volt, ugyanis a NATO lemásolta szó szerint a magyar álláspontot. Tehát a főtitkár közölte, hogy a NATO nem küld katonát Ukrajnába, nem küld fegyvert Ukrajnába és semmilyen formában nem akar részt venni ebben a konfliktusban” – fogalmazott bár ezek ellenekzőjére nem volt akarat a NATO-n belül. 

A légtárzár valójában egy légihárorú, ez szerintem ez tragikus döntés lenne – mondta.

Spongyát azokra a vitákra, hogy hogy bántak a kisebbségeinkkel. Ez ilyen helyzetben másodlagos. Mindent megteszünk, amit megtehetünk, de azt nem kérhetik tőlük, hogy tegyük tönkre magunkat – mondta. Az energiarendszert érintő gazdasági szankciókról azt mondta: nem az van, amit az ukránok mondanak, hogy drágábban jönne a nyersanyag. Vagy van gáz, vagy nincs. Ha nem érkezne Magyarországra orosz olaj és gáz, akkor megállna az élet az országban, mondta. Szerinte azonos helyzetben van Németország és Ausztria, az importtilalom ott is a gazdaság leállását eredményezné.

Mindenkit megszólított név szerint Zelenszkij, aki nem ért egyet vele – válaszolta Orbán Viktor az ukrán elnök hozzá intézett szavaira vonatkozó kérdésre. „Mindenkit megtámadott, akiről úgy gondolta, hogy nem elég elkötelezett az ukrán ügy mellett” – fogalmazott Orbán Viktor.

Nagy Katalin músorvezető felvetette, hogy Zelenszkij Orbánhoz intézett monológja megrendezett, színpadias volt, hiszen színész. Orbán erre úgy reagált, hogy számára ez nem újdonság, az európai politika nagy rész szerint megrendezett jelentekből áll, ezt látja régóta. Mivel színész volt, természetesen hozott onnan. „Én jogász vagyok, azzal a tudással élek, amit a jog világában gyűjtöttem össze. Aki pedig színész, az azzal a tudással dolgozik, amit színészként gyűjtött össze” – fogalmazott. (Zelenszkij egyébként jogi diplomát szerzett a kijevi egyetemen, de nem praktizált, mert akkor már a showbiznisz felé fordult. Ahogy egyébként Orbán Viktor sem dolgozott jogászként – a szerk.)

Én nem tartom az elnök viselkedését rendkívülinek, indokolatlannak, Ukrajna háborúban áll – mondta, hozzátéve, Zelenszkij az ukrán érdekek szerint beszél. Hozzátette: de nekünk világossá kell tenni, hogy nem akarunk részt venni ebben a háborúban. A mi erkölcsi felelősségünk a saját népünk felé áll fenn.

Behozta az elmúlt napon elkezdett kommunikációt vonalat, hogy nem Zelenszkijjel van vitájuk, hanem a magyar baloldallal, akik szerinte belerángatnák az országot a háborúba. A magyarok erkölcsileg helyes álláspontot képviselnek. Mindent megadunk az ukránoknak a nemzeti érdekeink szerint, de többet nem – mondta.

„Velünk senki nem konzultált, nem vettünk részt abban a döntési folyamatban, amelynek eredményeként előállt a háború” – mondta.

„Mi vagyunk a magyarok, ezért mindig nemzeti politikát folytatunk” – fogalmazott. Szerinte a nagyhatalmak érdeke, hogy ebből kimozdítsanak mindenkit valamiféle birodalmi politika irányába.

Az ukrán érdek, hogy minél több ország bekerüljön a háborúba. „Nekünk azt kell világossá tenni, hogy mi vagyunk a magyarok, ezért mi mindig magyarbarát politikát folytatunk. A magyar politika az nem ukránbarát, vagy oroszbarát, hanem magyarbarát” – mondta.

Nagyon fontos, hogy megőrizzük a nyugalmunkat, a veszélyek korába léptünk – mondta, a stratégiai nyugalmat emlegetve.

Az Európából több helyről érkező beszólásokat írjuk a kampány számlájára? Vagy a világ átrendeződésére? – kérdezte Nagy Katalin, aki arra nem tért ki, hogy az elmúlt napokban egyre élesebb kritikákat kap Orbán a legnagyobb szövetségesétől, a lengyel kormánytól is.

Most mindent újra kell számolni – válaszolta a miniszterelnök. Mindenki érzi, hogy olyan dolgok dőlnek el egy hét múlva Magyarországon, amik egész Európára hatással lesznek – mondta, beszélve a az „európai genderőrületről” és vele szemben álló hagyományos magyar családmodellről.

Szerinte az üzenetük egyértelmű, csak ők tudják biztosítani Magyarország biztonságát, békéjét. „Én nem csillapítani próbálom a kampányt, hanem minél több embert bevonni, beszélni velük a komoly kérdésekről” – fogalmazott.

Élelmiszerhiány lehet, ami összefüggésben van a migrációs helyzettel. Jelenleg Magyarország 17 millió ember élelmiszer-ellátására képes, de ha hiány lesz, kiszippanthatják a készleteket, ezért kellett bevezetni azt a vitatott döntést, amellyel a kivitelre elővásárlási joga van a magyar államnak. Ez ellentétes a mai EU-s szabályokkal, ezért vita van róla, de abban hiszek, hogy megváltoztatjuk ezeket a szabályokat – mondta.

„Az energia ára a háború előtt kezdett növekedni, valójában azért nő, mert az Európai Unió emeli. Ez egy program az Európai Bizottságtól, hogy így védjék a klímát” – mondta. De szerinte a háború miatt ezt a politikát fel kell függeszteni. „Ne emelje Brüsszel az energia árát, és akkor megfizethető lesz az energia, de ettől epét hánynak Brüsszelben, így csak szőrmentén tudom felvetni” – mondta.

Ezzel az egész Európában növekvő inflációt is fékezni lehetne szerinte (amit Magyarországon nem befolyásol az energia, mert rögzített az ára, így a magyar infláció nem attól magas – a szerk.).

A műsorban Putyinról nem volt szó.

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja.

Címkék: Orbán Viktor