Orbán Viktor: A legnehezebb időszakra kell felkészülni

Orbán Viktor: A legnehezebb időszakra kell felkészülni

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban 2021. február 19-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akár 20 ezeren is lehetnek egyszerre kórházban a koronavírus miatt a következő időszakban – erről beszélt Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott péntek reggeli interjújában. Éppen ezért az is felmerült, hogy a magán egészségügyben dolgozókat is bevonják az ellátásba. A miniszterelnök is elmondta, azért kell most zárni, hogy minél gyorsabb lehessen majd újra nyitni. Ehhez persze az oltások is kellenek, a kormányfő úgy számol, hogy júliusra 8 millió beoltott lehet.

A járványügyi szakemberek nagyon egyértelműen fogalmaztak: tragédia lesz, ha most nem lépünk, nincs vesztegetni való idő – ezzel indokolta szokásos péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor az újabb szigorításokat. A miniszterelnök megismételte Gulyás Gergely csütörtöki szavait, most zárni kell, hogy húsvét környékén fokozatosan tudjanak nyitni. – A mostani kéthetes zárással befordultunk a célegyenesbe – fogalmazott.

A kormányfő leszögezte, „a legnehezebb időszakra kell felkészülni”, az intézkedéseknek is ehhez a tényhez kell igazodniuk. Majd kitért a már bejelentett szigorításokra, felidézve, hogy az általános iskolákat bezárják, de a bölcsődék egyelőre nyitva maradhatnak. A szolgáltatásokat érintően úgy fogalmazott, hogy ami az élethez kell, annak mennie kell, máshol zárnak. – Tehát az étterem, kaszinó, szálloda, a műszaki, szórakoztató cikkeket árusító boltok, ezeknek mind be kell zárniuk – mondta. A virágosokról külön beszélt, hiszen jövő hétfőn nőnap lesz, ezért azon a napon ezek a boltok még nyitva tarthatnak.

Azt is megismételte, hogy a bértámogatást minden olyan ágazatra kiterjesztik, amelyeket érintenek a mostani bejelentések. Ezt ráadásul nem csak a kéthetes időszakra, hanem egész márciusra megkapják.

Az utazások kapcsán Orbán Viktor azt mondta, hogy Európában fenntartják a mostani rendet. A baj szavai szerint azzal van, hogy hurcolnak be mutánsokat Magyarországra a különleges helyekről hazatérő honfitársaink, itt külön kiemelte a Maldív-szigeteket. Ezért azt kérte, hogy ezeket a luxusvakációkat az emberek halasszák el.

Jelenleg egyébként 862 ezernél is több ember megkapta már a vakcinát, és 2,8 millió felett van a regisztráltak száma. Most minden nap lesznek oltások, április első hetében el fogunk érni 2,4 millió beoltottat, míg júliusra 8 millió fölé tudunk kerülni.

Drámai kihívásokra most a kórházakban kell felkészülni. Ezzel együtt a legfrissebb számokról is beszámolt Orbán Viktor: 6369 új fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában és 143 ember hunyt el. Kórházban jelenleg 6867-en vannak, közülük 677-en lélegeztetőgépen. A miniszterelnök szerint a kórházban ápoltak száma futhat fel 15 ezerig, akár 20 ezerig is. Most azon dolgoznak, hogy ezt a helyzetet tudják kezelni, ehhez a rezidenseket és a végzős medikusokat, de akár a magán egészségügyben dolgozókat is bevonhatják az ellátásba.

A vakcinákat érintően a kormányfő azt mondta, hogy a kínaiak időben szállítanak, az oroszok tartják az ütemet, a nyugati gyártók viszont „megbízhatatlanok”. Ráadásul úgy látja, hogy a brüsszeli beszerzés alapján írt szerződéseket ne lehet betartatni.

Azt ígérte, hogy külön csoport fog felállni az olyan hibák kijavítására, amikor valakit például az oltásra a lakóhelyétől távol hívnak be. Kitért rá, hogy változtattak az oltási terven, hiszen eltérő tanulmányok vannak arra, hogy az első dózis után mennyi idővel kell megkapni a másodikat.

– Irigylem a baloldal problémáit. Azt látom, hogy a magyar baloldal a vírus helyett a kormánnyal küzd – így fogalmazott a miniszterelnök annak kapcsán, hogy őt a kínai vakcinával oltották be. A kormányfő szerint attól függ, hogy mit mondanak, hogy Brüsszelben mit mondanak nekik.

Az Európai Néppárt kérdése is szóba került, itt Orbán Viktor megismételte, hogy a vírus idején azzal foglalkoznak, hogyan lehet alapszabály-módosításával nehéz helyzetbe hozni a Fideszt. Szavai szerint az technikai kérdés, hogy csak a néppárt frakciójából léptek ki, a pártcsaládból nem, de „az útjaik elváltak”. Kifejtette, hogy most van egy helyzet, „a mi kezünk is sokkal szabadabb, a saját utunkat tudjuk járni”, hogy legyen Európában a „magunkfajtáknak”, a családokat, a hazát védeni kívánó embereknek otthona. Szerinte egy ilyen politikai irányzat meghatározó lesz Európában.