Orbán Viktor: Április 13-a körül 3 millió beoltottnál fogunk tartani

Orbán Viktor: Április 13-a körül 3 millió beoltottnál fogunk tartani

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. december 7-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

260 feletti áldozatot követelt a vírus az elmúlt 24 órában és 9000-nél is többen fertőződtek meg – a legfrissebb adatokat Orbán Viktor ismertette a Kossuth Rádiónak adott reggeli interjújában. A miniszterelnök elmondta azt is, hogy a következő hét vége után, április 13-a körül el fogjuk érni a 3 millió beoltottat. Arról egy héten belül döntenek, hogy a 16 és 18 év közöttiek is megkaphatják-e a vakcinát.

A szakembereknek igazuk van, hogy az óvatosságra helyezik a hangsúlyt – ezzel kezdte a húsvéti ünnepen adott rádióinterjúját Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint, ha nem tartjuk be a korlátozásokat és húsvét miatt zárójelbe tesszük azokat, akkor nagy baj lehet. Akik be vannak oltva, azok szabadabban tudnak mozogni, de mindenki másnak továbbra is figyelnie kell – mondta.

A kormányfő ismertette a legfrissebb adatokat is: 260-nál is többen haltak meg az elmúlt 24 órában és 9000 feletti az új fertőzöttek száma. Mint mondta, lassan elérjük azt a pontot, amikor az oltások látványosan kifejtik látványosan és érezhetően is a hatásukat. 2 156 680 ember kapta már meg az oltást, közülük, 863 ezren már a második dózist is. Orbán Viktor azt mondta, hogy az április 4-ével végződő héten 2,3 millió oltottnál fogunk tartani, a következő héten pedig ennél is jóval magasabbak lesznek a számok. A tervek szerint április 13-a körül már 3 millió beoltottnál fogunk tartani. Ehhez hozzájárul az is, hogy több vakcina fog érkezni, a nyugatiak is pontosabban jönnek.

A miniszterelnök felidézte, hogy húsvét után néhány nappal elérjük a 2,5 millió beadott oltást, akkor óvatosan megkezdődhet a nyitás. Erről már korábban beszámoltak, a boltok újra látogathatók lesznek, de új, négyzetméter alapú szabályokkal. Április 19-én pedig nyitnak az óvodák és az iskolák. Amikor elérjük a 3-3,5 millió beoltottat, akkor újabb lépések következnek, de erről majd csak jövő héten lehet részleteket megismerni.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy szerinte a zárásokkal nem lehet megállítani a vírust, legalábbis a harmadik hullámban a brit mutánsnál ez a helyzet. Ezt csak lassítani tudjuk a korlátozásokkal, de nem megállítani. Egy módon lehet megölni, ez a vakcina – tette hozzá. Vannak országok, amelyek politikai kérdést csináltak a vakcinából, de mi nem, a miniszterelnök szavai szerint „hottentottainak is hívhatják a vakcinát, hogyha a magyar hatóságok azt mondják, hogy biztonságos és hatékony, akkor be fogjuk adni”. Ráadásul, amikor a válságnak vége lesz, azt fogjuk látni, hogy a világnak körülbelül a 70 százalékát keletről érkező vakcinákkal oltották be – mondta. – Más időket élünk, más fele megy a világgazdaság, máshol jönnek létre a nagy gazdasági és tudományos potenciálok, nem föladva a nyugati identitásunkat, de jó ha alkalmazkodunk ehhez a helyzethez – fogalmazott. Ezt a vakcinák nyelvére lefordítva úgy fogalmazta meg, hogy szamárság elzárkózni a keleti vakcináktól.

– Az oltásellenes kampány bűn. Akiket lebeszélnek arról, hogy felvegye az oltást, azok meghalhatnak – ezzel tért ki a kormányfő az ellenzékre. Álszentségnek nevezte, hogy akik az oltásellenes kampányt viszik, suttyomban beoltatják magukat. Ám szerinte elsöpörte a közhangulat azokat a kísérleteket, hogy valakik a hatalmi érdekeik alapján viszonyulnának a járványhoz.

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy 3,7 millióan regisztráltak eddig. Jelenleg 250 ezer olyan 65 év feletti van, aki regisztrált, de nem kapta meg az oltást, ők a következő napokban sorra fognak kerülni. Elméletileg lehet egy olyan pont, amikor több vakcina lesz, mint amennyi ember regisztrált, ezzel kapcsolatban két feladatot is felvázolt. Egyrészt, az operatív törzsnek egy hét alatt választ kell adnia arra, hogy lehet-e a 16 és 18 év közöttieket oltani. Másrészt pedig dönteni kell arról, hogy a 3-3,5 millió beoltottnál, ha sikerül megfékezni a halálozások számát, kaphatnak-e könnyítést az oltást felvevők, ilyen esetben talán többen fogják majd elismerni, hogy érdemes kérniük a vakcinát.

A miniszterelnököt kérdezték azokról a felvetésekről, hogy az oltás legyen kötelező. – Demokráciában élünk, ez nem diktatúra – válaszolta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a kötelező oltás felnőttek esetében nem működik.

Szóba került az interjú végén a csütörtök esti, Matteo Salvinivel és Mateusz Morawieckivel zajlott találkozó is. A miniszterelnök szavai szerint a legfontosabb oka az egyeztetésnek az volt, hogy a néppárt hosszútávra elkötelezte magát a baloldallal való együttműködés mellett, eközben a keresztény identitását lebecsüli, elfogadta az „LMBTQ őrületet”. Itt maradt sok tíz vagy százmillió európai ember, akiknek fontos a család, a haza, a kereszténység, a nemzetállami identitás, ők most egyedül maradtak, nincs képviseletük. Ezeket építik most. – Ezt az új kereszténydemokrata jobboldalt fel fogjuk építeni – szögezte le.

Az orvosok, ápolók dolgoznak a húsvéti hétvégén, csakúgy, mint akik az oltásokat beadják, illetve a védekezés irányítói is. Orbán Viktor azzal zárta az interjút, hogy „szép feltámadást kívánok, úton vagyunk a szabadság felé”.