Orbán Viktor igazságos újraindítási csomagot akar

Orbán Viktor igazságos újraindítási csomagot akar

Lednice, 2020. június 11. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Igor Matovic szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Babis cseh és Orbán Viktor magyar miniszterelnök (b-j) sajtótájékoztatót tart a visegrádi országok (V4) kormányfõi csúcstalálkozóján a csehországi Lednicében 2020. június 11-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Igazságos újraindítási csomagot szeretne Magyarország – jelentette ki Orbán Viktor a V4-ek miniszterelnöki egyeztetésén a cseh Lednicében. Az Európai Unió helyreállítási alapjáról, a többéves uniós költségvetésről, a határnyitásokról, a turizmusról és a migrációról tárgyaltak az MTI híre szerint.

A magyar miniszterelnök kiemelte: hazánk alapvetően pozitív a javaslatot illetően, de az „abszurd elemeket” szerinte el kell távolítani belőle. Morális problémának tartja, hogy a gazdag országok több pénzhez jutnának, mint a szegényebbek.

Szerinte rugalmas felhasználásra van szükség, miután másra kell a pénz az egyes országokban. Továbbá úgy látja, le kell mondani a rebate-ek (visszatérítések) rendszeréről, ezt az összeget Nagy-Britannia kapta, de az ország kilépett az unióból – fejtegette.

Orbán Viktor szerint az európai gazdaság újraindítását illetően az egész ötlet, amelyet új generációnak neveznek, filozófiailag nagyon messze áll attól, amit a magyarok gondolnak a világról, szerintük ugyanis „a pénzt először meg kell keresni és utána kell elkölteni”. Ha valaki fordít a sorrendben, vagyis „hitelt akar, azt akarja elkölteni, és utána akar érte megdolgozni”, annak a kockázatát mindenki viselje saját maga – mondta.

Állítása szerint megértik ugyanakkor, hogy az EU más megközelítést alkalmaz, értik a szándékot, amely a javaslat mögött van, rendkívüli helyzetben rendkívüli megoldásra van szükség.

A kormányfő megjegyezte: Portugália hasonló méretű és fejlettségű ország, mint Magyarország, de Magyarország 30 százalékkal kevesebbet kapna, és „ez biztos nincs így jól”. De ha sikerül az anomáliákat kiküszöbölni, lehet támogatni a javaslatot – tette hozzá.