Orbán Viktor: Kell még néhány hét, és kijelenthetjük, hogy teljesült a vállalásunk

Orbán Viktor: Kell még néhány hét, és kijelenthetjük, hogy teljesült a vállalásunk

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án (Fotó: MTI/Balazs Mohai)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tervszerű, higgadt és kiszámítható védekezést nem szabad feladni, legyen a fejünkben, hogy a vírus még itt van velünk – mondta Orbán Viktor a szokásos miniszterelnöki interjúban a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában péntek reggel.

A kormány megpróbál kiszámítható döntéseket hozni, ezért szerdán a kormányülésen órákig foglalkoztunk a koronavírus-helyzettel – mondta. Pintér Sándor hajnalban kezd, Kásler Miklós figyeli a helyzetet – tette hozzá. „Egy gépház megbízható módján működik az operatív rendszer”.

Mindenkit arra kért, hogy kövesse az országbesorolásokat, de azért itthon a legbiztonságosabb. Aki külföldre menne, a zöld jelzésű országokat válassza. Nagy felelősségük van a külföldre utazóknak, hogy ne hurcolják be a vírust – tette hozzá.

Minden változtatás kockázatos

Sok helyütt megindult a második hullám, a magyar védekezés beállt, úgy érzem jól van beállítva az intenzitása, szabályozása – mondta. Ha ezt tartjuk, úgy érzem, nem lesz baj – tette hozzá. Ma Magyarországon minden van, ami a védekezéshez kell – fogalmazott. Minden védőeszközből annyit gyártunk, amennyi kell – mondta.

Szerinte a magyar egészségügy, amiről folyamatosan lekezelően beszélünk, bebizonyította, hogy Európa egyik legjobban teljesítő egészségügyi rendszere.

Hozzátette: de mit sem érnek a szabályok, ha az emberek nem tartják be, ezért is fontos a nemzeti konzultáció, hogy utána már ne legyen vita.

Azt mondta, hogy mivel most minden jól van beállítva, minden változtatás kockázatos, ezért nem szabad megtenni. Ezért nem lehetnek nagy koncertek, fesztiválok sem.

A komolyzenének már segítettek, mondta, most a könnyűzenével kell foglalkozni. A garázskoncert-sorozat segíthet rajtuk. 800 millió forintot elkülönítettek, kimondottan a cigányzenészeknek az 5 milliárdos csomagból.

„Nagyon közel vagyunk, hogy be tudjam jelenteni”

Minden reggelét úgy kezdi, hogy megnézi: mennyien haltak meg, mennyien betegedtek meg és mennyien dolgoznak épp.

30 egynéhány ezerrel kevesebben dolgoznak, mint a járvány előtt, de többen mint januárban – tette hozzá. „Összességében ugyan megtört a lendület, de sikerült visszaállítani” – fogalmazott.

– Szerintem kell még néhány hét, és kijelenthetjük, hogy teljesült a vállalásunk: annyi munkahelyet teremtünk, amennyi megszűnik a koronavírus miatt – mondta. – A kormány nagyon nagy vállalást tett, nem nem tudok róla, hogy Európában bárki vállalta volna ezt. Nagyon közel vagyunk, hogy be tudjam jelenteni, hogy ez bekövetkezett.

Beruházási bumm

– Mi a gazdasági védekezésnek egy speciális változatát alakítottuk ki – tette hozzá. Utalt arra, hogy nagyon sokat konzultál Matolcsy Györggyel, akinek van az a mondása, hogy kanyarban kell előzni.

– Ezért a mi válságkezelési megoldásunk más, mint Nyugaton. Mi nagyon nagy összegeket eszközöltünk a beruházások területén, ez a következő évben fantasztikus eredményeket fog produkálni – fogalmazott. – A 2021-es évben olyan beruházási bumm mutatkozik majd a magyar gazdaságban, mint nagyon régen, és jobb állapotban fogunk kijönni a járványból, mint amilyenben belementünk. Kivéve ha jön második hullám, és az térdre kényszerít minket.

Megemlítette Szijjártó Péter, Varga Mihály, Palkovics László és Bártfai-Mager Andrea szerepét is a gazdasági intézkedésekben.

Elmondta, jó kezekben van a veszprémi százmilliárdos fejlesztési program Navracsics Tibornál, ami a kulturális főváros-programhoz kapcsolódik.

Nem pénzt kapunk, hanem visszaszerezzük

Az uniós csúcs eredményei kapcsán elmondta: mi, magyarok fantasztikus teljesítményt nyújtottunk az elmúlt években. „Szeretném, ha nekünk lenne egy sokkal világosabb önérzetünk” – fogalmazott. – Nem véletlenül jönnek a gyárak ide. Hozzátette: „bár a magyar nyelvben valamiért így rögzítette, hogy mi pénzt kapunk az EU-tól, de a nagy fenét. Nem kapunk pénzt az EU-tól, hanem a nyugatiak által innen kivitt pénz egy részét szerezzük vissza”.

A kormány már elfogadott több mint százhúsz programot, ezekből hármat-négyet tuszkol előre, győzködi Palkovics minisztert, hogy vegye előre őket: a teljes magyar vízrendszer, környezetvédelmi rendszerünk és energiarendszerünk megújítása, ezekre ezermilliárdok kellenek. A legutolsó „brüsszeli csatában” ezeket megszereztük – mondta, Brüsszelből visszaigényelt pénzről beszélve.

– Több mint ezermilliárd forinttal növeltük meg az összeget, amit be tudunk vonni a magyar gazdaságba, innentől már szakmai részletkérdések következnek: hitel, támogatás, visszatérítendő, ez nagy tudomány, boldog az az ember, aki kiigazodik bennük – mondta.