„Orbán Viktor, Kövér László és a kormánypártok háborút indítottak a nők ellen”

„Orbán Viktor, Kövér László és a kormánypártok háborút indítottak a nők ellen”

Tiltakozás az Isztambuli Egyezmény elutasítása miatt (Fotó: Szél Bernadett Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenzéki pártok női képviselői közösen tiltakoztak amiatt, hogy néhány órával korábban a parlament kormánypárti többsége elfogadta az Isztambuli Egyezmény elutasításáról szóló KDNP-s javaslatot.

Egymástól másfél méteres távolságban, maszkban jelentek meg női ellenzéki képviselők azon a keddi tájékoztatón, amelyen az ellen tiltakoztak, hogy a kormány hátráltatja az Isztambuli Egyezmény ratifikálását.

A KDNP mindössze egyetlen nappal korábban, hétfőn nyújtotta be a politikai nyilatkozatot az ellenzék által gyakran sürgetett Isztambuli Egyezmény ratifikációjának elutasításáról „A gyermekek és a nők védelmének fontosságáról, valamint az Isztambuli Egyezményhez való csatlakozás elutasításáról” címmel. A javaslatot a KDNP-s politikusok jegyzik, konkrétan Vejkey Imre, Juhász Hajnalka és Nacsa Lőrinc. A politikai nyilatkozat, mint arra a tájékoztatón Szél Bernadett független országgyűlési képviselő is utalt, még nem határozat.

Szabó Tímea (Párbeszéd) a nyilatkozat elfogadása utáni közös ellenzéki tájékoztatón azt mondta: Orbán Viktor, Kövér László és a kormánypártok háborút indítottak a nők ellen. A kormánypártok ezzel elutasították, hogy hatékonyan fellépjünk a nők és a gyerekek elleni erőszak ellen, ami sok tíz és száz áldozatot követel Magyarországon évente, az ő életükről van szó. – Lehet azt mondani, mint Tasó László, hogy fogjuk be a pofánkat, de ezzel nem minket aláznak meg, hanem minden magyar nőt. Azért vagyunk itt, hogy minden magyar nőért kiálljunk, mert az erőszak nem ismer pártokat, vallási hovatartozást, származást. Kötelességünk, hogy elutasítsuk az erőszak minden olyan formáját, amit sajnos a kormánypárt is képvisel – mondta Szabó Tímea.

Már el is fogadta a kormánypárti többség az Isztambuli Egyezmény elutasítását | Magyar Hang

A képviselők táblákat tartottak fel, amelyeken a női méltóságot sértő idézetek szerepeltek. Ezeket tartották fel a szavazás alatt az országgyűlés üléstermében is. 

– Akinek igaza van, azt le akarják járatni, meg akarják semmisíteni - mondta Varga-Damm Andrea (Jobbik), aki szerint a kormánypárti politikusok visszatérnének ahhoz a világhoz, amikor a nőknek otthon volt a helye. Azonban az egészséges férfiak ma már nem így gondolják ezt, és felszólította a kormánypárti képviselőket, legyenek egészséges férfiak.

Gurmai Zita (MSZP) szerint a Fidesz hazudik, amikor azt mondja, minden bántalmazottat megvéd az állam, példaként Szilágyi István színművészt hozta. Ízléstelen dolog másnap olyan politikai nyilatkozatot bevinni az Országgyűlés elé, ami arról is szól, hogy nem számítanak az áldozatok, mondta. Az áldozatok nem kapnak segítséget, ami nem lenne így, ha minden a helyén lenne, ahogy a kormánypártok mondják. A családon belüli erőszak a kijárási korlátozások idején is tombol, pedig van megoldás: korán észre kell venni az erőszakot, és segítséget kell adni az elszenvedőinek. Javasolta többek között önálló költségvetési alap létrehozását a megelőzésre, több iskolapszichológust, a rendvédelmi és igazságügyi dolgozók képzését. – Magyar emberek halnak meg nap mint nap, nincs idő ideológiai hisztikre – mondta.

Vadai Ágnes (DK) a fizikai bántalmazás előzményeiről beszélt: lelki bántalmazásról, elszigetelésről. – Aki szembesült már ilyen tragédiával, különösen fájdalmas, ami a Parlamentben történik, és a kommentek alapján a kormánypárti szavazók is egyre inkább így gondolkodnak – mondta. Szerinte a Fidesz-KDNP mai döntésével azt üzeni, hogy lehet másokat verni.

Hohn Krisztina (LMP) úgy vélte, az Isztambuli Egyezmény jelképe az erőszak elleni küzdelemnek. 2014 márciusában aláírta a kormány a nyilatkozatot, miszerint beépítik az egyezményt a jogrendszerbe, de ezt nem teljesítették.

Szél Bernadett arról beszélt, hogy anyák napján kidolgozni egy ilyen politikai nyilatkozatot, ami ellehetetleníti az Isztambuli Egyezmény elfogadását, ízléstelen dolog. A politikai nyilatkozat provokációra rendkívül alkalmas – vélte – és szerinte a vírussal, a járvánnyal és szociális kérdésekkel kellene foglalkoznia a KDNP-nek. – A KDNP megszentségteleníti azoknak a sorsát, akik családon belüli erőszak áldozatai lettek. Legyünk egységesek ebben a kérdésben, az ő sorsuk nem lehet politikai játszmák tárgya – mondta Szél Bernadett, aki szerint az Isztambuli Egyezmény elfogadása az egyetlen megfelelő útja a védelemnek.