Orbán Viktor nem (csak) a Néppártban gondolkodik

Orbán Viktor nem (csak) a Néppártban gondolkodik

Orbán Viktor a rádióstúdióban (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Az európai politikában már nem az eddig ismert kategóriák – kereszténydemokraták–szocialisták–liberálisok; bal- és jobboldaliak – érvényesek. Európa ugyanis átalakuláson megy keresztül. A migráció átmetszette ezeket a felosztásokat. A választóvonal az, hogy ki támogatja a bevándorlást, és ki van ellene – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában. A kormányfő a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Fidesz politikáját ért bírálatokról és felvetődő ügyekről beszélt, egyben narratívát is adva a hallgatóknak.

Mint arról a Magyar Hang online felületén is olvashattak, levegőben lóg a Fidesz kizárása az Európai Néppártból (EPP), miután egyre több párt kéri ezt. Manfred Weber, a Néppárt európai frakcióvezetője – a májusi uniós választáson a párt csúcsjelöltje – pedig feltételeket támasztott a Fidesz maradásához. Ezek a Junkert és Sorost támadó plakátok eltüntetése, a CEU Budapesten maradása és a magyar kormánypárt bocsánatkérése.

Orbán tehertétellé vált Brüsszelben | Magyar Hang

Bármennyire is pökhendi stílusban reagált a pártja kizárásának lehetőségére a magyar miniszterelnök, tudnia kell, mennyit veszít, ha mégis megtörténik.

Erre azonban Orbán Viktor szavai alapján aligha kerül sor. A kormányfő ugyanis leszögezte: „a keresztény kultúra jövője és a migráció ügyében semmilyen kompromisszum nem képzelhető el”. Az ő értelmezésében ugyanis pusztán azért került a Fidesz és a párt hazai politikája a támadások kereszttüzébe, mert a migráció kérdése az Európai Néppárton belül is törést okozott. Szerinte az EPP-t bevándorláspárti szervezetté akarják alakítani.

Ám – mint mondta – vannak a néppárton belül olyanok, akik „nem akarnak tömeges migrációt, sőt, semmilyet sem. Ilyenek vagyunk mi, magyarok. Ezt képviselem én is” – jelentette ki, hozzátéve, éppen Magyarország bizonyította be, hogy a migrációt meg lehet állítani, ha van határ és kerítés.

Visszaszólt a kormánypárti lapnak Orbán Viktor | Magyar Hang

Csigavér, higgadtság – üzente a névváltoztatást követően Magyar Nemzetként folytató újságnak a miniszterelnök, miután szerkesztőségi vezércikkben foglaltak állást: hogy a Fidesznek ki kell lépnie a teljesen liberálissá váló Európai Néppártból.

A miniszterelnök szerint „több lehetőségük van. A Fidesz el fogja dönteni, hogy marad az Európai Néppárton belül, vagy azon kívül” politizál. Egyébként maga is „naponta tárgyal sok mindenkivel”, „a vonalak égnek”. Ám szerinte a vitában a Fidesz helyét a magyarok jelölték ki: a magyarok kiálltak a keresztény értékek mellett, nem akarnak kevert népességet, és – átkötve a kormány új intézkedéscsomagjára, amit plakátokon is népszerűsíteni fognak – a családpolitika révén meg fogja tartani Magyarország biológiai jövőjét.

A miniszterelnök Nagy Katalin kérdésére egyébként felfedte, kikkel tárgyalt. Eszerint Jean-Claude Junkerrel, Manfred Weberrel, de mellettük még számos jelenlegi és volt miniszterelnökkel is. Ennek apropóján jegyezte meg: nem biztos, hogy a Fidesz helye az Európai Néppártban van. Ha új pártot kell indítani, először a jelenleg nem néppárti tag lengyel kormánypárttal fog tárgyalni.

Részletesen beszélt a kormány családpolitikájáról is, és kiderült, a kormányfő „boldog békeidőkben” reménykedik. Európa szerinte az üres bölcső kontinense. A magyarok – ellentétben több nyugati országgal – úgy gondolják, hogy magyar gyerekekre van szükség – jelentette ki, számadattal is nyomatékosítva: 2010-ben 200 felnőtt 123 gyereket hagyott ránk. Mivel a magyarok több gyerekeket szeretnének, mint ahány megszületik, ezért ennek lehetőségét szeretnék felkínálni – a gyermekvállalás előtti akadályokat eltüntetésével. Magyarország ugyanis családbarát ország – nyomatékosított Orbán.

Szerinte nem egyszerűen a vagyontárgyak (lakás, autó) jelentik ezt. Emlékeztetett: a már bejelentett hét intézkedésből négy már július elsejétől érvényben lesz. A bölcsődei férőhelyeket folyamatosan bővítik, a négygyermekes édesanyák végleges adómentességét, és a nagyszülői gyed lehetőségét 2020. január elsejétől vezetik be. A lényeg szerinte, ha elég sokan olyan elszántak, mint ő és a kormánya, akkor előbb-utóbb gyerekkacajtól lesz hangos az ország.

EP-választásra gyúrt családvédelmi akcióterv | Magyar Hang

Ha az lenne a valódi cél, hogy minél több gyerek szülessen, akkor az élet szinte minden területén védőhálót kellene húzni a gyermekeket nevelő családok alá.

A kormányfő szót ejtett a falusi családi otthonteremtési kedvezményről (csok) is, saját példájával – „sokan vagyunk a kormányban falusi fickók” – is igyekezett kedvet teremteni a falun éléshez. Szerinte vonzóvá kell tenni ezt a létformát, örülni kell a falusi élet kínálta lehetőségeknek.

A falusi csok lényege, hogy a kedvezményt használt lakás vásárlására és felújítására is igénybe lehet venni. „Tíz egynéhány millió forintból falun sokat lehet javítani az emberi életminőségen” – húzta alá. Megjegyezte viszont: mivel a magyar tehetséges és szellemes nép, a tipikus visszaélési formák kiküszöbölésére szabályokra van szükség, ezen is dolgoznak.

Választási csalás miatt az ország legszegényebb régiója kimarad a falusi csokból | Magyar Hang

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ukrán állampolgárok fiktív bejelentkezései miatt papíron nőtt a lakosságszám, így ott esély sincs arra, hogy állami támogatáshoz jussanak a családok.