Összesen 116 településre rárohadhat a szemetük

Összesen 116 településre rárohadhat a szemetük

Képünk illusztráció!

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre nagyobb a baj szemét-ügyben, és ezt most több mint száz település a saját bőrén érzi majd meg. Ugyanis a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) továbbra sem hajlandó a szemétszállításért járó költséget átutalni a munkát végző cégeknek, így azok október 26-tól 116 Pest és Nógrád megyei településen nem szállítják el a felhalmozódott szemetet. Sőt, ahogy azt az Index megírta, az önkormányzati tulajdonú Zöld Híd Nonprofit Kft ügyvezető igazgatója, Gyenes Szilárd hiába írt levelet az NHKV Zrt.-nek, abszolút nem reagált az állami cég, még elutasító visszajelzést sem kaptak. Így mást nem tehetnek, mint azt, hogy mától (október 26.) elkezdik értesíteni az önkormányzatokat a munka leállásáról.

„Felmértük a meglévő üzemanyagkészletet, és az óvodák, iskolák, egészségügyi intézmények szolgáltatását megpróbáljuk ellátni, ameddig az üzemanyag kitart. Havonta körülbelül 130 millió forinttal kapunk kevesebb pénzt, mint amiből korrekt módon lehetne dolgozni. Elindult egy felülvizsgálat, és ennek eredménye az lett, hogy még 122 millió forintot fizessünk vissza" - mondta az InfoRádióban az ügyvezető, aki hozzátette, a cégnek megszűnt a közvetlen bevétele, már nem bocsát ki számlát a lakosságnak, és a lakosság sem nekik fizeti be a közszolgáltatási díjat, hanem az NHKV Zrt.-nek. Az elmúlt években nagyon leamortizálódott a járműpark, miközben az állami koordináció végrehajtásával növekedtek a feladataik.

Természetesen a kormány megint úgy véli, hogy ezek a szolgáltató cégek nem a jogos jussukat kérik, hanem támadják a rezsicsökkentés intézményét. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón kijelentette, nem engednek az üzleti érdekű zsarolásoknak, és ha kell, akár a katasztrófavédelem is képes átvenni a szolgáltatás biztosítását. Ugyanakkor megígérte, hogy a szükséges konszolidációhoz a kormány megpróbálja a kellő forrást biztosítani. Hogy mit keres ebben a helyzetben a rezsicsökkentés? Egyszerű a magyarázat: 2013 óta ennek keretében a kormány a szemétszállítási díjakat is befagyasztotta, így a nagy igyekezetben a hazai, ráadásul önkormányzati kézben levő cégeket is sikerült kellemetlen gazdasági helyzetbe hozni.