Otthon kellene maradni karácsonykor a német intenzívterápiás orvosok szerint

Otthon kellene maradni karácsonykor a német intenzívterápiás orvosok szerint

Feldíszített karácsonyfa és karácsonyi ünnepi díszkivilágítás a szentendrei Fő téren 2018. december 7-én (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harmadik járványhullámot okozhatnak a karácsonyi találkozások – figyelmeztetett a német inzenzívterápiás orvosok egyesületének vezetője, Uwe Janssens. A szakember a kontaktusok számának minimálisra csökkentését javasolja.

Csak a lehető legszigorúbb kontaktus-korlátozások tudják megakadályozni, hogy harmadik hullámot okozzanak a karácsonyi látogatások –mondta a Rheinische Post német lapnak az orvos. Az intenzívterápiás orvosok nevében arra kérte a lakosságot, hogy ne keressék fel karácsonykor a nagyszülőket, hanem maradjanak otthon. Az interjút a német közmédia híroldala szemlézte.

A szakember élesen kritizálta a német tartományok kormányait, amiért heteken át vonakodtak attól, hogy levonják a következtetést az egyre növekő fertőzési számokból, és szigorúbb intézkedéseket hozzanak. – Naponta hatszáz embernek kellett meghalni koronavírus-fertőzésben ahhoz, hogy átfogó intézkedések meghozatalában gondolkodjanak  – mondta az orvos, aki szerint ekkor már tulajdonképpen túl késő volt. A késlekedés következtében elmondása szerint nagy terhelés alatt lesz a kórházakban dolgozó személyzet a karácsonyi ünnepek alatt és azután is.

Németországban az új fertőzések kétheti összesített száma százezer főre vetítve még mindig alacsonyabb a magyarországinál, 393,9 szemben a magyarországi 521,7-es értékkel, a szintén százezer főre vetített halálozások kétheti összesített száma pedig kevesebb mint a fele, 8,9 szemben a magyrországi 23,5-tel. Ennek ellenére Németország már karácsony előtt szigorú intézkedéseket vezetett be, például bezártak a nem létfontosságú üzletek; a zárlat legkorábban január 11-én érhet véget. A pozitív tesztek aránya, bár már Németországban is meghaladja az utolsó adatok szerint a tíz százalékot, még mindig alacsonyabb a magyarországinál, ahol tartósan 15 százalék felett van, ami arra utal, hogy az adatok már nem adnak valós képet a járvány kiterjedéséről.

Klaus Reinhardt, a szövetségi orvoskamara elnöke is arra figyelmeztett, szintén a Rheinische Postnak adott nyilatkozatában, hogy látva a fertőzésszámokat és a kiéleződő helyzetet a kórházakban, érdemes lenne rákérdezni arra, hogy ki kell-e használni azt a létszámkorlátot, amit a karácsonyi ünnepi összejövetelekre meghatároztak Németországban. Németországban a szabályozás a magyarországinál szigorúbb, összesen legfeljebb öt fő találkozhat legfeljebb két háztartásból, gyerekek nélkül számolva. Ez a szilveszterre is érvényes, ám karácsonyra enyhítettek, minden háztartás négy látogatót fogadhat a saját háztartásán kívülről, akkor is, ha ezzel átlépik az öt főre és két háztartásra vonatkozó korlátot, a gyerekek ebbe sem számítanak bele. Magyarországon a határ tíz fő, a 14 év alatt gyerekeket ezen felül lehet számítani.