„Pedofilvédő Novák Katalin” transzparenst lógatott a Momentum az államfő hivatala elé

„Pedofilvédő Novák Katalin” transzparenst lógatott a Momentum az államfő hivatala elé

Transzparens Novák Katalin hivatal előtt (Forrás: Momentum/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét elbontották a Momentum politikusai és aktivistái a Karmelita kolostor előtti kordonokat, ezúttal azonban el is vitték azokat. Igaz, nem messzire, csak a közelben lévő Sándor-palota, a köztársasági elnök hivatala elé. Amint ott felállították, egy transzparenst is fellógattak a vasrácsokra a következő szöveggel: „Pedofilvédő Novák Katalin”.

Nemrég derült ki a nyilvánosság számára az, hogy Novák Katalin tavaly április 27-én megkegyelmezett a bicskei gyerekotthon egykori igazgatóhelyettesének, aki arra kényszerítette az akkori igazgató által szexuálisan zaklatott gyereket, hogy vonja vissza a vallomását. A férfi 3 évet és 4 hónapot kapott tettéért, de a köztársasági elnök döntése nyomán tavaly tavasszal szabadon távozhatott. Az államfői kegyelem kiterjed a foglalkoztatástól való tilalom eltörlésére, vagyis nincs jogi akadálya, hogy az igazgatóhelyettes újra munkát vállaljon gyerekek közelében, akár gyerekotthonban. Lapunk is kereste a köztársasági elnök hivatalát ez ügyben, amelytől a következő állásfoglalást kaptuk: „Novák Katalin elnöksége alatt pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem. A pedofíliával szemben nincs mentség. Akit pedofília miatt ítéltek el, eddig sem kapott és ezután sem kap elnöki kegyelmet. Konkrét kegyelmi ügyekben a harminchárom éves hagyományoknak és a jogszabályoknak megfelelően nem tudunk részletes tájékoztatást adni.”

A kordonbontás után Orosz Anna, a Momentum országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a pedofília az elképzelhető bűncselekmények legaljasabbika, ami jóvátehetetlen károkat okoz az áldozatok életében. Az igazgatóhelyettesnek adott kegyelmet pedig az áldozatok arcul köpésének nevezte. – Novák Katalinnak elvesztette maradék méltóságát is a köztársasági elnöki szerepében. Lemondása lenne a minimum ebben a helyzetben – mondta a politikus, jelezve azt is, hogy jogászaik már vizsgálják, hogyan lehet elérni azt, hogy a mindenkori köztársasági elnöknek indokolnia kelljen: kinek és miért ad kegyelmet.

A párt emellett jövő péntekre tüntetést hirdetett a Sándor-palota elé „Igazságot a gyermekeknek” címmel.